Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Téměř polovina žen stále opomíjí preventivní vyšetření prsu, upozorňují lékaři Vítkovické nemocnice

19.11.2015

Lékaři Vítkovické nemocnice v Ostravě, která je členem skupiny AGEL, provedou ročně preventivní vyšetření prsu u devíti tisíc žen. Přesto celkově v Česku zůstává dalších 45 procent těch, které na preventivní vyšetření nepřicházejí, přestože se nacházejí v ohrožené věkové kategorii nad 45 let a mají možnost mamografického screeningu zdarma. Karcinom prsu je přitom u žen druhým nejčastějším zhoubným útvarem a jeho výskyt má v populaci stále rostoucí tendenci. Téměř třetina pacientek u nás navíc na karcinom prsu umírá.

V České republice je každoročně diagnostikováno více než 6,5 tisíc nových případů karcinomu prsu, přičemž ročně také dva tisíce žen na toto onemocnění umírá. „Ve Vítkovické nemocnici diagnostikujeme v rámci prevence ročně zhruba 50 až 60 zhoubných nádorů, tedy okolo šesti případů na tisíc vyšetření. Pokud pacientky dbají na prevenci a onemocnění je odhaleno v raném stádiu, léčba je méně zatěžující a šance na vyléčení velmi vysoká. U malých nádorů je dokonce možné velmi často i zachovat celý prs. V pokročilém stádiu může však onemocnění naopak končit i fatálně,“ vysvětluje MUDr. Yveta Lenertová, vedoucí lékařka Mamodiagnostického a screeningového centra Vítkovické nemocnice s tím, že prevenci onemocnění prsu by neměla žádná žena podceňovat.

„Pro ženy nad 45 let by měl být samozřejmostí mamografický screening hrazený jednou za dva roky zdravotní pojišťovnou, mladší ženy by pak měly pravidelně provádět samovyšetření prsu a případné nejasnosti či podezření konzultovat s praktickým lékařem nebo gynekologem,“ radí MUDr. Lenertová s tím, že ženám do 40 let nabízí Vítkovická nemocnice také vyšetření prsou ultrazvukem, ženám mezi 40 a 45 lety pak mamografický screening za úplatu. Takto vyžádané preventivní mamografické vyšetření mohou využít i zájemkyně ve věku nad 45 let, a to v rámci důkladné prevence v mezidobí mezi screeningy hrazenými pojišťovnou. 

Mamografické vyšetření spočívá v rentgenovém snímkování prsou ze dvou různých úhlů, a to při stlačení prsu mezi podložku a kompresní desku. „Dostatečně silné zmáčknutí zajišťuje maximální přesnost vyšetření pro účely vyhledávání nádorů a zároveň umožňuje minimalizovat dávku záření, díky čemuž je tato metoda efektivní i bezpečná pro každou ženu. Včasná diagnostika pak znamená jednoznačně vyšší šance na úspěšnou a méně invazivní léčbu,“ uzavírá MUDr. Lenertová s tím, že v případě pozitivního nálezu provádí Vítkovická nemocnice také léčbu karcinomu prsu – a to formou ozařování, chemoterapie, hormonální terapie nebo i chirurgicky, podle konkrétní diagnózy každého pacienta.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: