Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Ve Vítkovické nemocnici úspěšně operovali výhřez pánevních orgánů u téměř čtyř stovek žen

18.4.2016

Výhřez pochvy a dělohy je velmi nepříjemný problém, o kterém ženy nerady mluví. Kvůli studu tají ženy tyto potíže nejen před svými partnery, ale i před lékaři. Problém se tak ještě zhoršuje. V posledních třinácti letech operovali ve Vítkovické nemocnici v Ostravě, která je členem skupiny AGEL, téměř čtyři stovky pacientek, které zde absolvovaly zákrok provedený metodou podle Amreicha. Zatímco před lety provedli lékaři těchto operací jen několik, nyní je v nemocnici operována v průměru jedna žena týdně.

Pokles dělohy je vážný zdravotní problém, který spočívá v poklesu dělohy do pochvy nebo dokonce až ven z těla před zevní rodidla, což už je situace, která vyžaduje operační korekci. Takto vyhřezlé orgány tvoří nepříjemný vak, který ženám mnohdy působí potíže při močení a celkově výrazně snižují kvalitu života.

Poklesů rodidel existuje několik stupňů a pro každý je vhodný jiný postup léčby. Jednou z možností je ale právě operace podle Amreicha, která spočívá ve fixování sestupující tkáně pomocí nevstřebatelných stehů zevnitř na pevné vazy v oblasti pánve. Přestože metoda operace poklesu pochvy nebo dělohy podle Amreicha není nijak nová, teprve od přelomu tisíciletí je lékaři v Česku znovu hojněji využívána. Ve Vítkovické nemocnici slaví tato metoda významné úspěchy jak v otázkách četnosti jejího využití, tak i efektivity. Oproti alternativním řešením je totiž tento operační zákrok rychlejší a ekonomicky efektivnější.

„V případech, kdy je to možné, volíme ve Vítkovické nemocnici přednostně metodu podle Amreicha. Třináctileté zkušenosti a praxe se stovkami pacientek jasně ukazuje, že je tato metoda jedničkou z hlediska náročnosti zákroku, spolehlivosti i spokojenosti pacientek po zákroku. Komplikace jsou při této metodě naprosto minimální a její efekt je dlouhodobý,“ vysvětluje MUDr. Jaromír Měch, zástupce primáře gynekologicko-porodnického oddělení Vítkovické nemocnice, který tuto metodu operace na oddělení zavedl a zdokonalil.

Výkon tohoto typu trvá okolo hodiny a provádí se v celkové či spinální anestezii poševní cestou. Oproti alternativní metodě fixace síťkami je tato varianta tady zhruba třikrát rychlejší a vykazuje srovnatelnou spolehlivost při výrazně nižších ekonomických nákladech.

Metodu podle Amreicha zavedli vítkovičtí lékaři v roce 2002 a v současné době se mohou chlubit jedněmi z nejbohatších zkušeností v republice. Původně byl zákrok prováděn pouze u žen, kterým byla v minulosti odstraněna děloha, a docházelo u nich k výhřezu pahýlu pochvy. Později rozšířilo gynekologicko-porodnické oddělení nabídku těchto zákroků i do sféry prevence výhřezu pahýlu při prováděné vaginální hysterektomii, tedy odstranění dělohy. Věková či jiná omezení přitom nejsou. Věkové rozpětí pacientek, které již ve Vítkovické nemocnici tento zákrok podstoupily, je 38 až 82 let.

„V posledních deseti letech provádíme fixaci podle Amreichovy metody také preventivně, a to při klasických i laparoskopických vaginálních hysterektomiích. Pacientky se tak vyhnou dalšímu zákroku v budoucnu. Navíc je po těchto výkonech většinou zachována možnost pohlavního života. O poklesu dělohy jinak většina žen nerada mluví, stydí se a raději si odpírají sex a své potíže skrývají, dokud nejsou opravdu tak obtěžující, že snižují kvalitu života. Pomocí preventivního zákroku v rámci jedné operace se jim snažíme případné potíže ušetřit,“ dodává MUDr. Jaromír Měch.

Zatímco v počátcích bylo ve Vítkovické nemocnici provedeno pár operací ročně, dnes je jich okolo padesátky. Od prosince 2015 má také gynekologicko-porodnické oddělení pro tyto operace k dispozici nový moderní operační sál, na kterém je možno provádět veškeré spektrum gynekologických operativních výkonů, včetně výkonů endoskopických.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: