Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Vyšetřovny dětského oddělení Vítkovické nemocnice nově zdobí komiksy, které vytvořily děti pro děti

27.6.2016

Vyšetřovny dětského oddělení Vítkovické nemocnice ode dneška nově zdobí pětice komiksových kreseb, které vytvořily žákyně Základní umělecké školy Viléma Petrželky v Ostravě. Umělecká díla vznikla v rámci akce „Děti dětičkám a dětem“, která je společným projektem výtvarného oddělení umělecké školy a Vítkovické nemocnice. Od roku 2006 probíhá v nemocnici tato akce již počtvrté, přičemž tentokrát se do projektu zapojily žákyně ve věku 10 až 12 let.

Spolupráce Vítkovické nemocnice a výtvarného oddělení Základní umělecké školy Viléma Petrželky probíhá prostřednictvím akce „Děti dětem a dětičkám“ již od roku 2006. V rámci této akce vytvářejí žáci umělecké školy pravidelně díla pro dětské oddělení nemocnice, kde jsou využita k výzdobě prostor.

„Pod vedením akademického malíře Karla Hercíka byla v letech 2006, 2008 a 2010 postupně vytvořena díla, která zdobí a zútulňují prostory chodby a jídelny dětského oddělení. Dnes ke stávajícím čtyřiadvaceti obrázkům připojujeme na vyšetřovnách dalších pět, které jsou opět nádherné a opravdu povedené. Věřím, že se tyto obrázky zapojí do pozitivního vnímání zdravotnického prostoru, kde se snažíme pomáhat těm nejmenším,“ hodnotí MUDr. Jan Boženský, primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice.

Díla z nové série, jejímiž autorkami jsou žákyně Kristýna Janyšková, Bára Oháňková, Lucie Lazarová a Adéla Kuchařová, mají podobu komiksů a jsou zpracován digitálním tiskem na omyvatelné plátno podle kolorovaných perokreseb formátu A3. Obsahově na nich lidé najdou například příběhy z návštěvy zoologické zahrady nebo příhodu s revizorkou v městské hromadné dopravě.

Pětice obrazů byla dnes na dětském oddělení Vítkovické nemocnice, v 5. patře pavilonu I slavnostně uvedena za přítomnosti autorek kreseb, vedení nemocnice, zaměstnanců oddělení i starosty městského obvodu Vítkovice Petra Dlabala. „Velké poděkování patří Karlu Hercíkovi, který je obětavým umělcem a zde v nemocnici se snaží prostřednictvím svých žáků zpříjemnit pobyt těm, kteří jsou hospitalizováni nebo zde pracují. Stejně tak ale děkuji i děvčatům, která možná poprvé v životě vystavují svá díla nejen ve škole, ale i veřejně v lidském živém prostředí. V neposlední řadě pak patří poděkování i Vítkovické nemocnici, že toto všechno umožnila,“ řekl během slavnostního uvedení starosta městského obvodu Vítkovice Petr Dlabal.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: