Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Nový rehabilitační program Vítkovické nemocnice urychluje rekonvalescenci pacientů po výměně kyčle

19.8.2016

Speciální program určený pro pacienty, které čeká výměna kyčelního kloubu, zavedlo nově rehabilitační oddělení Vítkovické nemocnice v Ostravě, která je členem skupiny AGEL. Cílem měsíc trvajícího unikátního programu, který je hrazen zdravotními pojišťovnami, je připravit nemocného na operační výkon, a to nejen po fyzické stránce. Lidé se v předstihu seznámí také s pooperačním režimem a celkově tak mohou urychlit následnou rekonvalescenci po zákroku.

„Při tvorbě tohoto rehabilitačního programu jsme vycházeli z dostupných odborných poznatků a zkušeností, že trénovaný jedinec se po náročném zákroku, jakým je i totální endoprotéza kyčelního kloubu, mnohem rychleji zotavuje,“ vysvětluje primář oddělení léčebné rehabilitace Vítkovické nemocnice MUDr. Michal Kusyn, proč je důležité cvičit i před vlastním zákrokem. „Cvičením by mělo dojít k přípravě těla na operační zákrok, k posílení a protáhnutí svalů, kterých se vlastní operace dotkne a které budou muset s novým, umělým, kloubem spolupracovat,“ doplňuje primář Kusyn.

Délka rehabilitačního programu je jeden měsíc, což je doba dostačující k potřebné přípravě. Zhruba čtyři až pět týdnů před operací projde klient vyšetřením u rehabilitačního lékaře, který mu individuálně sestaví rozpis procedur. Navíc projde každý účastník programu instruktáží pod vedením fyzioterapeuta. „Během celkem tří prakticky zaměřených sezení, vždy ve skupince o velikosti maximálně tří osob, se pacienti dozvědí, jak protáhnout a posílit potřebné svaly, jak nacvičit chůzi o berlích, seznámí se s pooperačním režimem,“ upřesňuje MUDr. Kusyn s tím, že instruktáže jsou doplněny také o analgetické fyzikální procedury, pomocí kterých budou moci klienti již v předstihu připravit pokožku na operační zákrok a urychlí tak následné hojení.

Program je určen pro pacienty napříč věkovým spektrem. „Věříme, že program osloví jak aktivní padesátníky, kteří se potřebují co nejrychleji vrátit zpět do pracovního procesu nebo ke svým sportovním aktivitám, tak starší seniory v důchodovém věku,“ uvádí MUDr. Michal Kusyn a dodává, že program myslí také na pacienty s nadváhou či obezitou, kterým s úpravou jídelníčku poradí nutriční terapeutka.

Rehabilitační program je hrazen ze zdravotního pojištění, zájemci o jeho absolvování potřebují pouze žádanku od svého ortopedického či praktického lékaře. Více informací získají lidé přímo na rehabilitačním oddělení na telefonním čísle 595 633 362.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: