Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Lékaři Vítkovické nemocnice jako první v ČR odstranili nádor tlustého střeva endoskopicky i se střevní stěnou

14.10.2016

Lékaři Centra péče o zažívací trakt Vítkovické nemocnice v Ostravě, která je členem skupiny AGEL, jako vůbec první v České republice provedli speciální endoskopický zákrok odstranění nádoru tlustého střeva. Nová unikátní metoda zcela eliminuje dosud největší komplikaci, která se mohla vyskytnout při endoskopické resekci nádoru, a to protrhnutí trávicí trubice.

Vůbec první endoskopickou transmurální resekci časného nádoru tlustého střeva, jak se zákrok odborně nazývá, provedli MUDr. Přemysl Falt, Ph.D., a primář MUDr. Ondřej Urban, Ph.D., s týmem lékařů a sester endoskopického centra Vítkovické nemocnice v Ostravě.

Při endoskopické resekci dosud používanými metodami lékaři vždy vyřízli nádor ze stěny tak, aby neproděravěli střevo. „Perforaci jsme považovali za komplikaci. Pokud by ve střevě zůstal po endoskopickém odstranění nádoru otvor, znamenalo by to rozvoj zánětu pobřišnice s rizikem úmrtí pacienta. Takový stav je nutné ihned chirurgicky ošetřit sešitím. Nová metoda umožňuje nádor odstranit spolu se střevní stěnou v celé její šíři, přičemž perforaci je zabráněno použitím speciální svorky,“ vysvětluje princip nové metody Přemysl Falt s tím, že speciální jednorázový přístroj, který umožňuje odstranit nádor i se střevní stěnou se připevňuje přímo na běžný endoskop.

Vůbec prvním pacientem, který tento zákrok ve Vítkovické nemocnici podstoupil, byl 65letý muž, který již v minulosti prodělal klasickou operaci střeva v jiné lokalizaci. „Na jiném pracovišti byl pacientovi endoskopicky odstraněn nádor rostoucí ve sliznici, ale po dvou letech se v jizvě nádor objevil znovu,“ popisuje primář Ondřej Urban s tím, že chirurgický zákrok by pro tohoto pacienta obnášel mnohem větší riziko než řešení endoskopické.

Unikátní výkon poprvé pozoroval tým Centra péče o zažívací trakt v únoru letošního roku v rámci endoskopického workshopu v německém Düsseldorfu, a to v podání propagátora metody profesora Schmidta. „Hned bylo jasné, že by metoda mohla vhodně doplnit naše spektrum výkonů, protože endoskopických resekcí provádíme až 300 ročně. Po domluvě s výrobcem zařízení následoval nejprve výcvik našeho týmu na prasečím modelu v Centru experimentální endoskopie v Ostravě, které je společným projektem Vzdělávacího institutu AGEL a Lékařské Fakulty Ostravské Univerzity,“ uvádí Ondřej Urban.

Zákrok, který zatím ve Vítkovické nemocnici úspěšně absolvovali již tři lidé, je vhodný pro nemocné s polypem nebo povrchově rostoucím nádorem tlustého střeva, který nelze odstranit jinými endoskopickými metodami. Zdravotní pojišťovny zatím zákrok nehradí a prvních 10 ošetření bude hrazeno z vnitřního grantu společnosti AGEL.

Centrum péče o zažívací trakt Vítkovické nemocnice bylo založeno v roce 2003 a v současné době je největším gastroenterologickým centrem na Severní Moravě a patří mezi tři největší centra v České republice. Ročně je zde provedeno více než šest tisíc endoskopií, z toho dva tisíce terapeutických.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: