Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Práce lékaře nekončí ani na Štědrý den

21.12.2016

Vánoční svátky většinou trávíme v kruhu rodinném, v teple domova. Existují ale i pracoviště, která vyžadují nepřetržitý provoz a permanentní přítomnost zaměstnanců. Jedním z nich je i nemocnice, jejíž lůžková oddělení se bez lékařů neobjedou jak během svátků, tak i přímo na Štědrý den. Své o tom ví i MUDr. Jan Boženský, primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice v Ostravě, který Štědrý den v nemocnici stráví právě letos. Štědrý den je pro něj pracovní den jako všechny ostatní, přesto jistý rozdíl vnímá.

„Pro nás ošetřující personál je Štědrý den běžný pracovní den plný standardních povinností, ale pravdou je, že malinko jiný přeci jen je. Hlavně s ohledem na naše malé pacienty. Vždy se totiž maximálně snažíme o to, aby ty děti a rodiče, kteří musí v tento den zůstat v nemocnici, mohli na oddělení zažít typickou vánoční atmosféru,“ vysvětluje MUDr. Jan Boženský, primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice.

Na Štědrý den tedy na dětském oddělení Vítkovické nemocnice nechybí rozsvícený vánoční stromeček, vánoční dekorace a ozdoby, cukroví od zdravotních sestřiček, pohádky a také dárečky pro malé pacienty. Ti naštěstí Štědrý den obvykle sami v nemocnici neslaví. „Většina dětí je zde u nás společně s rodiči, a tak my zdravotníci usilujeme i o to, aby mohlo být na oddělení ještě více sourozenců, prarodičů i kamarádů,“ dodává MUDr. Boženský, který vánoční službu bere jako nedílnou součást své profese.

 „Většina z nás zdravotníků tyto služby bere jako povinnost a snažíme se o ně spravedlivě rozdělit. Myslím si, že každá rodina, ve které maminka či tatínek musí být v práci o víkendech i svátcích, si už musela zvyknout na to, že nejsou rodiče v tyto dny doma tak často, jako ostatní. Tato situace se netýká jen lékařů, ale i sestřiček, policistů, hasičů, řidičů a dalších a dalších profesí,“ prozrazuje MUDr. Jan Boženský, který již v minulosti Štědré dny v nemocnici zažil. O vánoční nadílku však primář svou rodinu určitě nepřipraví. „U nás je běžné, že se narozeniny slaví o den dříve, na některých školních besídkách někdo z rodičů chybí a Štědrovečerní večeře je třeba až 25. prosince,“ uzavírá Jan Boženský.

Personál dětského oddělení přitom nebude zdaleka jediný, který bude ve Vítkovické nemocnici na Štědrý den v práci. V plném provozu budou všechna lůžková oddělení s výjimkou rehabilitace, a také příjmové ambulance jako je interní či neurologická.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: