Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Ve Vítkovické nemocnici se v loňském roce narodilo 1565 dětí

4.1.2017

Eliška, Jakub, ale i Keithi, Arletta nebo Chavier. To jsou jména některých z 1565 dětí, které přišly v loňském roce na svět ve Vítkovické nemocnici, která je členem skupiny AGEL. V převaze přitom byli chlapci, kterých se narodilo celkem 829. Velmi napilno měli vítkovičtí porodníci i poslední den roku 2016, kdy se narodilo celkem 7 dětí.

Prvním dítětem roku 2017 byl ve Vítkovické nemocnici chlapeček. Malý Eliáš se narodil 1. ledna v 19 hodin 21 minut, vážil 3250 gramů a měřil 49 centimetrů. Jeho maminka přijela do Vítkovické nemocnice rodit z Dolní Lutyně. Mamince prvního miminka přišel dnes osobně pogratulovat také ředitel Vítkovické nemocnice Ing. Petr Kovařík, který ji předal také dárkový balíček s praktickými věcmi pro miminko.

Pětadvacetikilometrová cesta, kterou musela k porodu absolvovat první letošní rodička, přitom není ve Vítkovické nemocnici nijak výjimečná. Maminky zde totiž zdaleka nepřijíždějí jen z Ostravy a nejbližšího okolí, ale naopak běžně cestují z Opavy, Bohumína, Havířova, Třince, Českého Těšína, Frýdku-Místku či Nového Jičína.

Ve srovnání s rokem 2015 přišlo v loňském roce ve Vítkovické nemocnici na svět o 162 dětí více. Nejplodnějším měsícem byl měsíc červenec, kdy zdravotníci přivedli na svět hned 150 miminek. Nejoblíbenějšími jmény pro čerstvě narozená miminka byla ta tradiční, česká. „Mezi jmény pro holčičky vítězila Eliška, Klára nebo Emma. Chlapcům rodiče nejčastěji vybírali jméno Jakub, Adam či Matěj,“ prozrazuje Mgr. Petra Chromková, staniční sestra porodního sálu Vítkovické nemocnice. Nouze nebyla ani o méně obvyklá jména. Ve Vítkovické nemocnici přišel na svět například malý Chavier, Izrael, Jameson Rameses, Jasmíne Anna, Aida, Arletta či Keithi.

Porodnice Vítkovické nemocnice je držitelem titulu Baby Friendly Hospital, tedy nemocnice přátelské k dětem. Moderní porodní oddělení nabízí budoucím maminkám tři samostatné porodní boxy s úplným sociálním zázemím. Rodičky také mohou využít možnost přítomnosti otce u porodu, a to včetně císařského řezu. Po porodu je samozřejmostí bonding i zavedený systém rooming-in na oddělení šestinedělí. Nemocnice zároveň intenzivně podporuje kojení, provozuje bezplatnou laktační poradnu a poskytuje poradenství pro odvykání kouření u matek.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: