Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Dobrovolníci dnes obdarovali dárečky pacienty Vítkovické nemocnice

19.12.2017

Od listopadu docházejí na chirurgické oddělení Vítkovické nemocnice, která je členem skupiny AGEL, dobrovolníci Nadačního fondu Pavla Novotného. Jejich dnešní návštěva však byla speciální. Dobrovolníci společně se zástupci městského obvodu Ostrava - Vítkovice předali 25 pacientům chirurgického a gynekologického oddělení vánoční dárečky.

„Dospělí pacienti jsou opomíjenou cílovou skupinou. Většina dobrovolnických organizací se zaměřuje na děti či seniory, avšak ne všichni dospělí mají rodinu a známé, kteří by je v době nemoci navštěvovali. Navíc, když člověk delší dobu pobývá v nemocnici, potřebuje si popovídat i s někým jiným, než pouze se zdravotnickým personálem,“ vysvětluje Ing. Pavel Novotný, předseda správní rady nadačního fondu, co bylo důvodem vzniku netradičního projektu.

Během prvního měsíce fungování projektu se na chirurgické oddělené Vítkovické nemocnice podařilo získat celkem 10 dobrovolníků. Za pacienty dochází také podnikatelka a bývalá zdravotnice paní Alexandra z Velké Polomi. „Práce sestry, kterou jsem vykonávala, je dar. Proto se mi po zdravotnictví začalo stýskat,“ uvádí paní Alexandra, proč se před rokem rozhodla stát se dobrovolnicí. „Sama jsem byla onkologicky nemocná, takže pacientům velmi dobře rozumím. Vím, že potřebují povzbudit, a tím, že vidí, že se již někdo z těžké nemoci dostal, je pro ně velká motivace,“ doplňuje paní Alexandra, která za nemocnými do nemocnice dochází alespoň dvakrát do měsíce a dnes se také zúčastnila předvánoční nadílky. Dárkové balíčky pro pacienty obsahovaly například hrníčky, bloky, deštníky i sladkosti a vánoční pamlsky.

„Z počátku jsme měli strach, jak dobrovolníky naši pacienti přijmou. Jsou to ale profesionálové a lidé je přijali okamžitě velmi pozitivně a vzájemné návštěvy si velmi užívají. Psychická stránka je půl zdraví, což se nám nyní opravdu potvrzuje i v praxi,“ sdělila vrchní sestra chirurgického oddělení Vítkovické nemocnice Bc. Nina Hrtanová.

Zájemci, kteří by chtěli rozšířit řady dobrovolníků, najdou veškeré informace o tom, jaká kritéria je nutné splnit i přihlášku, na webových stránkách Nadačního fondu Pavla Novotného na adrese www.nfpavlanovotneho.cz.

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: