Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice četl školákům naučné pohádky

28.2.2018

Pravidelné předčítání dětem má podle odborníků obrovský význam, a to jak pro malé posluchače, tak i pro čtenáře. V rámci projektu Celé Česko čte dětem proto již několik let předčítají umělci, senioři, celebrity i sportovci dětem při různých příležitostech. Nový rozměr ale projektu tentokrát dodal primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice MUDr. Jan Boženský, který dnes vyrazil za dětmi s pohádkami prospěšnými zdraví.

„Čtení je skvělou příležitostí nejen pro rozvoj představivosti, rozvíjení slovní zásoby a kreativity, ale také rozšiřování znalostí. Rozhodli jsme se proto poupravit známé pohádky a přizpůsobit je potřebám dnešní doby. Namísto známé pohádky Sůl nad zlato si tak ode mne například děti budou moci poslechnout upravenou verzi Voda nad zlato,“ prozrazuje primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice MUDr. Jan Boženský s tím, že v pohádkách, které vytvořil společně s kolegyní nutriční terapeutkou Mgr. Jitkou Knápkovou, se zaměřuje zejména na problematiku dětské obezity, která trápí stále více dětí a mladistvých.

Premiérovými posluchači osvětových pohádek byly dnes necelé čtyři desítky žáků prvního stupně Základní školy Josefa Valčíka v Ostravě-Porubě pod vedením paní učitelky Mgr. Jany Kadlčíkové, kteří četbě naslouchali s opravdovým zaujetím.

„Byť dnešní době vládnou moderní technologie, děti čtení stále milují, a zejména ty školní možná dokonce ještě více, než dříve. Lidský hlas i fyzická přítomnost totiž dodává pocit bezpečí a blízkosti, která může dětem v dnešní elektronické době chybět,“ vysvětluje primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice MUDr. Jan Boženský s tím, že v případě jeho pohádek se navíc děti mohly dozvědět důležité informace ohledně zdravé stravy, prospěšnosti pohybu či rizik nadváhy a obezity. Čtení přitom proběhlo pod záštitou kampaně Celé Česko čte dětem.

Celé Česko čte dětem je obecně prospěšná společnost, jež v České republice realizuje stejnojmennou celostátní osvětovou a mediální kampaň zaměřenou na podporu čtenářské gramotnosti dětí a mládeže, na propagaci hodnotné literatury a na budování pevných vazeb v rodině prostřednictvím společného čtení.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: