Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Do kufříku budou odloženým dětem ukládat vzpomínky zdravotníci z Vítkovické nemocnice

16.3.2018

Děti narozené ve Vítkovické nemocnici v Ostravě, o které nemají jejich rodiče zájem, a proto putují do ústavní či pěstounské péče, budou nově dostávat na cestu z porodnice, kromě lékařské zprávy, i malou pozornost. Vítkovická nemocnice se zapojila do projektu Život v kufříku, díky kterému si nemluvně odnese kufřík s památníkem, fotkami, pleteným oblečením, hračkami a dalšími pozornostmi.

Název projektu „Život v kufříku“ odpovídá i hlavní náplní této myšlenky. Děti, které poputují k adopci, dostanou na památku kufřík, ve kterém budou uloženy informace o jejich narození. „V naší nemocnici se každoročně narodí okolo deseti až dvanácti dětí, jichž se biologičtí rodiče z nějakého důvodu po narození vzdají,“ uvádí vrchní sestra dětského oddělení Vítkovické nemocnice v Ostravě Bc. Bohumila Lokajová, která dnes od nadačního fondu La Vida Loca převzala deset kufříků určených pro tyto odložené děti a také tiskárnu k pořizování fotografií. „Společně s kolegyněmi teď budeme moci odloženým dětem zaznamenat první dny po narození. Přiložíme také různé suvenýry, například výtisk novin ze dne narození, jako vzpomínku na první dny života,“ doplnila vrchní sestra Lokajová.

„Součástí kufříku je památník, do kterého sestřičky mohou napsat, jak se miminko po narození chovalo, jaké bylo zrovna počasí, nebo kdo se o něj celou dobu staral. Všechno to už závisí na sestřičkách na novorozeneckém oddělení, co všechno budou chtít miminku pomocí památníku vzkázat,“ sdělila Iva Říhová, výkonná ředitelka a spoluzakladatelka Nadačního fondu La Vida Loca s tím, že shromáždění faktů o době i o lidech, kteří jsou s dobou po narození spojeni, pomůže v pozdějším věku odloženým dětem přijmout svou minulost a vykročit do budoucnosti.

„Nadačnímu fondu La Vida Loca mockrát děkujeme, že nás přijal za své partnery," říká vrchní sestra Bohumila Lokajová.

 

 

 

 

 

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: