Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Pomoc v odvykání kouření využívají v Lékárně AGEL ve Vítkovické nemocnici senioři i nastávající maminky

20.4.2018

Rozloučit se nadobro s cigaretami je pro každého kuřáka obtížným úkolem. Zájemci z Ostravy a okolí si jej ale mohou výrazně ulehčit díky službám Lékárny AGEL v areálu Vítkovické nemocnice, která nabízí odbornou pomoc při odvykání kouření, a to dokonce pro všechny zájemce zdarma. Poradna, garantovaná Českou lékárnickou komorou, v lékárně funguje již třetím rokem a využívají ji jak starší kuřáci, tak i nastávající maminky.

Důvodů pro skoncování s cigaretami je přitom hned několik. Od ekonomické stránky, přes společenskou a estetickou, až po tu nejdůležitější - zdravotní. V Česku ročně umírá 18 tisíc lidí na následky kouření. Mimo to kouření snižuje imunitu, zhoršuje funkci plic, způsobuje podrážděnost, bolesti hlavy či potíže při usínání, zhoršuje pleť, negativně ovlivňuje zrak, kvalitu vlasů i zubů, snižuje plodnost a zhoršuje fyzickou kondici.

 „Pokud se někdo rozhodne skoncovat s kouřením, může k nám přijít bez objednávky i bez doporučení. Během krátké úvodní konzultace vytvoříme individuální plán odvykání kouření, seznámíme s dostupnou léčbou závislosti na tabáku, poradíme, jak správně užívat volně prodejné nebo předepsané léky. Dlouhodobě také motivujeme v rozhodnutí, pravidelně zveme do lékárny na krátké návštěvy, vytváříme řešení krizových situací při neodolatelné chuti na cigaretu, zdůrazňujeme pozitivní dopady zanechání kouření na zdraví a v případě potřeby odkazujeme na lékaře nejbližšího specializovaného Centra pro závislé na tabáku, “ vysvětluje PharmDr. Martina Ševčíková, poradce certifikovaný Českou lékárnickou komorou, s tím, že nejčastějšími klienty poradny jsou starší lidé se zdravotními obtížemi, kterým skoncovat s kouřením doporučil lékař. Přicházejí ale i mladší zájemci a dokonce i nastávající maminky, a to v rámci spolupráce s porodnicí Vítkovické nemocnice.

„V rámci odvykání kouření nabízíme spolupráci nejen poradně pro odvykání v naší porodnici Vítkovické nemocnice, ale i jakýmkoliv dalším ambulancím, ať už plicním, diabetologickým, gynekologickým, kardiologickým, cévním a dalším, jejichž pacienti by chtěli naší nabídky využít. Kouření je velkým společenským i zdravotním problémem a osvěta i odborná pomoc v tomto ohledu není příliš rozšířená. Budeme rádi, pokud to budeme moci změnit,“ říká Mgr. Olga Bartošková, vedoucí farmaceutka Lékárny AGEL ve Vítkovické nemocnici, s tím, že skoncovat s kouřením bez odborné pomoci většina kuřáků nedokáže. Krizový je přitom hlavně první měsíc, během kterého vzdá odvykání velká většina kuřáků.

„Procento lidí, kteří zvládnou odvykání kouření sami, je nižší než pět. Všem, kteří to s odvykáním myslí vážně, proto doporučuji odborný dohled. V naší lékárně ve Vítkovické nemocnici navíc můžeme pomoci zájemcům získat zmíněný příspěvek na přípravky k odvykání od zdravotních pojišťoven v řádech tisíců korun,“ dodává PharmDr. Martina Ševčíková s tím, že právě tyto přípravky spolu s motivací a odborným poradenstvím celý proces odvykání výrazně ulehčují.

Příspěvek od pojišťovny mohou zájemci v Lékárně AGEL ve Vítkovické nemocnici využít na libovolný druh volně prodejných přípravků podporujících odvykání kouření - ať už ve formě náplastí, pastilek, ústních sprejů či žvýkaček. Výše příspěvku se liší dle podmínek jednotlivých zdravotních pojišťoven. Samotné konzultace a poradenství jsou zdarma.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: