Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Mrtvici denně podlehne třicet Čechů, osvětu i vyšetření nabídne Den prevence ve Vítkovické nemocnici

11.5.2018

Následkem cévní mozkové příhody umírá v průměru třicet Čechů denně. Dalších 30 tisíc pacientů je pak každoročně v souvislosti s tímto náhlým postižením určité oblasti mozku hospitalizováno. Ačkoliv jde o extrémně vysoká čísla, povědomí veřejnosti o cévní mozkové příhodě, jejích příznacích a především první pomoci, je nízké. O zvýšení informovanosti lidí proto nyní usiluje Vítkovická nemocnice v Ostravě, člen skupiny AGEL, která pořádá v úterý 15. května osvětovou informativní akci pro širokou veřejnost, a to od 13.00 do 16.00 hodin v budově F Vítkovické nemocnice a zváni jsou na ni lidé všech věkových kategorií.

Cílem akce je zvýšit povědomí o cévní mozkové příhodě a především o správné první pomoci, která mnohdy snadno odvrátí případné trvalé následky. V případě mozkové mrtvice je ale zároveň vhodné věnovat pozornost i preventivním opatřením a vyšetřením, která budou v rámci Dne prevence CMP ve Vítkovické nemocnici nabízena lidem zdarma. Den prevence zahrne konkrétně ultrazvukové vyšetření krčních tepen a cévní poradenství s určením míry rizika vzniku mozkové příhody.

Cévní mozková příhoda, CMP, mozková mrtvice, mozkový infarkt. Všechny tyto názvy označují akutní poruchu průtoku krve v části mozku, která může mít fatální dopady na lidské zdraví i život. Cévní mozková příhoda je hlavní příčinou trvalé invalidity i druhou nejčastější příčinou úmrtí u nás. V drtivé většině případů přitom o míře postižení rozhoduje rychlost a správnost poskytnuté pomoci.

„V případě cévní mozkové příhody je naprosto zásadní včasné rozpoznání příznaků a přivolání rychlé záchranné služby. Při správné a rychlé pomoci mohou být dopady na zdraví minimální. V opačném případě může ale cévní mozková příhoda končit i smrtí, nebo přinejmenším trvalými následky. Netrvá totiž dlouho a neokysličené nervové buňky začnou odumírat. Po několika hodinách je pak mozek již nenávratně poškozen,“ varuje primář neurologického oddělení Vítkovické nemocnice MUDr. Daniel Václavík, Ph.D.

Na rozdíl od infarktu myokardu, který se projevuje typickou silnou bolestí za hrudní kostí, u mozkového infarktu, tedy cévní mozkové příhody, příznaky tolik jednoznačné nebývají. V některých případech se objevuje pokles koutku úst či poruchy řeči, jindy přichází ochrnutí či slabost na končetinách jedné poloviny těla, případně i náhlé poruchy vědomí. Záleží vždy na tom, jaká část mozku je infarktem zasažena. V řadě případů pak může jít i jen o málo výrazné poruchy citlivosti, brnění končetin a obličeje, dvojité vidění, závratě, zvracení či bolest hlavy bez zjevné příčiny.

„Pokud se kterýkoliv z těchto signálů objeví, je potřeba ihned jednat, a to i v případech, kdy postiženého nic nebolí a potíže ustupují. Během několika minut může totiž mrtvice udeřit znovu a mnohem silněji. Proto určitě nikdy nepodceňujte situaci a vždy volejte 155. Rychlá pomoc poskytnutá do čtyř hodin od počátku příznaků může odvrátit vážné poškození zdraví,“ dodává primář Václavík s tím, že jedině vyšetření neurologa může spolehlivě potvrdit nebo vyloučit CMP.

Akce proběhne v úterý 15. května od 13.00 do 16.00 hodin v budově F Vítkovické nemocnice a zváni jsou na ni lidé všech věkových kategorií. „Cévní mozková příhoda sice nejčastěji postihuje osoby starší 65 let, častěji muže, u žen ale naopak bývají důsledky fatálnější, kdy vlivem vyššího hormonálního zatížení organismu více než polovina případů CMP končí smrtí. Znalosti ohledně CMP se ale tak či tak hodí úplně všem. Nikdy nevíte, kdy onemocní cévní mozkovou příhodou vaši příbuzní, přátelé nebo kolegové v práci,“ uzavírá primář Václavík.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: