Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Větší pohodlí zajistí pacientům Vítkovické nemocnice moderní matrace

22.6.2018

Patnáct nových matrací speciálně vyrobených tak, aby zabraňovaly vzniku proleženin, mají nově k dispozici pacienti Vítkovické nemocnice v Ostravě. Nemocnice, která je členem skupiny AGEL, investovala 150 tisíc korun do obnovy matrací na lůžkovém oddělení Centra péče o zažívací trakt, kde je ročně využijí stovky pacientů. Nejvíce je přitom ocení špatně mobilní pacienti a ti, kteří trpí chronickými ranami.

„Nové matrace budou sloužit všem pacientům gastroenterologického oddělení, kterým nabídnou jednak maximální pohodlí po zákrocích a ještě více zkvalitní ošetřovateskou péči. Zejména u dlouhodobě hospitalizovaných imobilních pacientů mají antidekubitní matrace velký význam,“ vysvětluje Bc. Naděžda Gränzerová, staniční sestra lůžkového oddělení Centra péče o zažívací trakt.

Výjimečnost antidekubitních matrací spočívá ve speciální struktuře, která zabraňuje vzniku proleženin i při delším setrvání v jedné poloze a také usnadňuje hojení již vzniklých chronických ran, se kterými do nemocnice přicházejí pacienti třeba i z domova.

Celkově bylo na lůžkovém oddělení Centra péče o zažívací trakt zakoupeno patnáct nových antidekubitních matrací, z čehož dvě jsou takzvané aktivní. „Aktivní antidekubitní matrace jsou jedinečné v tom, že pokožka těla pacienta je v jednotlivých partiích střídavě zatěžována a odlehčována. Tím dochází k dosažení dobrého masážního efektu a dobré cirkulace krve při současném snížení tlaku na kůži a tkáň. Na aktivních matracích je tak tkáň pacienta dostatečně prokrvována i při delším setrvávání ve stejné poloze,“ vysvětluje Bc. Naděžda Gränzerová.

„Našim pacientům se snažíme nabízet co nejlepší péči, což obnáší i poskytování vysoce specializované péče a nabídku speciálního vybavení, jakým jsou právě i antidekubitní matrace. Proleženiny a chronické rány jsou vážným problémem nejen pro pacienty, ale i zdravotnický personál. Špatně se hojí, jsou často bránou vstupu infekce do těla, prodlužují hospitalizaci a negativně ovlivňují i psychiku pacienta. Především na prevenci proleženin i efektivní léčbu ran by měl být ve zdravotnictví kladen velký důraz,“ uzavírá Xenie Gašparová, hlavní sestra Vítkovické nemocnice.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: