Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Po operaci odjížděli pacienti na kole, vzpomínají na dny v Africe lékaři Vítkovické nemocnice

18.10.2018

Afričtí pacienti se po operaci kýly prospali, druhý den nasedli na kolo nebo motorku, a jeli domů. Tak vzpomíná na svou práci ve státu Benin v západní Africe trojice lékařů Vítkovické nemocnice v Ostravě, která je členem skupiny AGEL. Lékaři zde strávili 10 dní, během kterých stihli sedm desítek operací.

„Za deset pracovních dnů jsme v Africe odoperovali 70 lidí ve věku od 1 do 89 let. Pacienti byli neskutečně vděční, že jsme pro ně něco udělali. Je to úplně jiné než v Evropě. Nejvíce bylo operací břišní kýly a bylo i několik operací hemoroidů. Do budoucna bychom spektrum výkonů ještě rozšířili. Operovali jsme ve zděné budově, které říkají klinika. Je to takové menší ambulantně hospitalizační zařízení s osmi lůžky, třemi ambulancemi a jedním malým operačním sálem,“ říká jeden ze členů výpravy, lékař chirurgického oddělení MUDr. Martin Bolek, s tím, že u operací si asistovali buď sami, anebo k nim na zkušenou chodili mladí chirurgové. Zdravotní sestry na operačních sálech nebyly vůbec, nástroje podávali zdravotní bratři. Ženy tam pracovaly spíše jako ošetřovatelky.

Výpravy do Afriky se letos v dubnu zúčastnili lékaři chirurgického oddělení MUDr. Jozef Krištof a MUDr. Martin Bolek, ale také gastroenterolog MUDr. Vincent Zoundjiekpon, kteří prováděli lékařské zákroky na klinice Clinique les Archanges v Agblangandanu. Klinika byla vybavena velmi střídmě a zdaleka nedosahovala svou výbavou úrovně operačních sálů Vítkovické nemocnice, která například v minulých týdnech koupila laparoskopickou věž za čtyři milióny korun umožňující lékařům operovat ve 3D zobrazení.

„V Africe jsme měli k dispozici nástroje ze zrušené nemocnice ve Vídni. Rozhodně vybavení nebylo na evropské úrovni, ale bylo pro dané zákroky dostačující. Zdravotnický materiál, například šití, obvazy a další, jsme přiváželi od sponzorů s sebou. Hlavní komplikací bylo neustálé horko. Navíc se v průměru třikrát do hodiny vypínal elektrický proud, takže i klimatizace na operačním sále fungovala vždy jen chvíli,“ popsal podmínky MUDr. Martin Bolek.

Během návštěvy se lékaři sešli i s ministrem zdravotnictví Dr. Allassane Seudou, který jim poděkoval za účast na misi a za pomoc zdejším lidem. Pro cestu do Afriky se museli lékaři nechat naočkovat například proti žluté zimnici, tyfu, vzteklině, všem druhům žloutenky a museli neustále mít na paměti, že jsou v oblasti s velkým výskytem malárie. A také v místě, kde lidé praktikují woodoo.

„Na mnoho věcí se nedá ptát z evropského pohledu: proč děláte to či ono. Prostě v Africe se to tak dělá… To je Afrika. Pobyt zde nabízí jiný pohled na život, člověka to v dobrém poznamená a umí se pak dívat na svět s větším nadhledem. Prostě přestane řešit drobnosti a banality, jako jestli je to auto červené nebo modré. Koho Afrika nadchne, je to pak láska na celý život,“ uzavřel MUDr. Martin Bolek s tím, že z Afriky odjel s dobrým pocitem, že mohl pomoci.

Už nyní se přitom lékaři Vítkovické nemocnice těší, až se do Afriky znovu vrátí – už v těchto dnech totiž plánují další lékařskou misi na příští rok. V letošním roce se stala Vítkovická nemocnice partnerem nadace Bénin Santé, která poskytuje humanitární, sociální a zdravotnickou pomoc v Africe - především v Beninu. A právě pod hlavičkou této nadace lékaři do tamní nemocnice jezdí.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: