Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Starý inkubátor pomáhá sbírat bavlněná klubíčka pro miminka z Vítkovické nemocnice

20.11.2018

Starý vyřazený inkubátor putuje v posledních týdnech po akcích v Moravskoslezském kraji a sbírá bavlnu pro dobrou věc – na pomoc nejmenším pacientům Vítkovické nemocnice. Lidé do inkubátoru mohou házet bavlněná klubíčka, ze kterých se následně pletou chobotničky pro novorozená miminka. Háčkované chobotničky přitom nejsou jen hračkou, ale především pomocníkem v oblasti léčby a zlepšovaní fyzického i psychického stavu novorozenců.

Inkubátor, do kterého mohou lidé dávat již nepotřebná klubíčka ze stoprocentní bavlny, anebo finanční příspěvek, je standardně umístěný před vchodem na novorozenecké oddělení Vítkovické nemocnice. Čas od času se ale vydává také do různých koutů našeho kraje.

„Klubíčka do inkubátoru taky u oddělení vhazují zaměstnanci naší nemocnice, ale také lidé, kteří chodí na návštěvy na oddělení šestinedělí. Dobrovolnické centrum ADRA Ostrava si navíc inkubátor zapůjčuje na své dobrovolnické akce, na nichž předem avizují sbírku klubíček,“ vysvětlila Bc. Bohumila Lokajová, DiS., vrchní sestra dětského oddělení Vítkovické nemocnice, s tím, že díky spolupráci s  organizací ADRA si inkubátor odskočil například na akci Zažít Ostravu jinak v Ostravě-Porubě a k vidění byl také na Dnech zdraví v Bohumíně.

Háčkované chobotničky jsou nejen hračkou, ale především pomocníkem v oblasti léčby a zlepšovaní fyzického i psychického stavu novorozenců. Právě chobotničky s chapadly totiž čerstvě narozeným dětem připomínají matčinu dělohu a pupeční šňůru, což je uklidňuje a zlepšuje jejich prospívání.

„Chobotničky dostávají všechna miminka se zhoršenou poporodní adaptací. Tedy nejen nedonošené děti, ale i děti s poruchou termoregulace, dechu, anebo po stresových porodech, například císařským řezem, kleštěmi či vakuumextraktorem. Je to zhruba každé třetí dítě. Maminky s chobotničkami dostanou také letáček s informacemi, proč mají chobotničku v postýlce a jaký má pro dítě význam,“ vysvětlila vrchní sestra Bc. Bohumila Lokajová, DiS. s tím, že ve Vítkovické nemocnici se měsíčně narodí asi 125 dětí. Do budoucna by přitom zdejší zdravotníci chtěli pomoci poskytovat chobotničky i dalším nemocnicím v rámci skupiny AGEL.

Materiál na výrobu chobotniček si z inkubátoru odnášejí dobrovolnice, které je doma háčkují podle přesně předepsaného popisu. Novorozenecká pomůcka i hračka nesmí mít chapadla příliš krátká ani příliš dlouhá, vyrobeny musejí být tak, aby nedošlo k vdechnutí žádné části chobotničky, anebo aby se vnitřní vystýlka neuvolňovala.

„S nemocnicí dlouhodobě spolupracujeme, naši dobrovolníci docházejí na dětské oddělení i oddělení následné péče. Uvítali jsme i spolupráci s novorozeneckým oddělením, kdy pomáháme se sbíráním bavlnek, a především pak i s háčkováním chobotniček. V Ostravě máme celkem asi 400 dobrovolníků, někteří z nich se do háčkování zapojili sami, jiní koordinují spolupráci třeba s domovy pro seniory. Tamní obyvatelé se do výroby chobotniček ochotně a rádi zapojili, cítí se tím znovu potřební a užiteční. Ze své práce mají velkou radost a zároveň vytvářejí něco užitečného pro miminka. Jsme rádi, že se to takto podařilo krásně propojit,“ vysvětlila Pavla Putková, koordinátorka za Dobrovolnické centrum ADRA Ostrava.

Právě v Dobrovolnickém centru ADRA Ostrava, anebo přímo na novorozeneckém oddělení Vítkovické nemocnice se mohou také hlásit další zájemci o pletení chobotniček, případně sem přinášet klubíčka.

Filosofie vkládání chobotniček do postýlek a inkubátorů nedonošených dětí přišla z Dánska, kde vědci zjistili, že předčasně narozené děti objímající chobotnice mají pravidelný tep, lépe dýchají a mají vyšší hladinu kyslíku v krvi. Hebkost hračky dětem připomíná hebkost dělohy a chapadla zase pupeční šňůru. Miminko se tak cítí bezpečněji, jako by bylo ve známém prostředí.

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: