Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Ve Vítkovické nemocnici se v loňském roce narodilo 1531 dětí

2.1.2019

Eliška, Ema, Jakub či Tomáš, ale i Roderik, Izidor či Rea. To jsou jména některých z 1531 dětí, které přišly v loňském roce na svět ve Vítkovické nemocnici v Ostravě, která je členem skupiny AGEL. V mírné převaze přitom byly v roce 2018 holčičky, kterých se narodilo celkem 774. Naopak prvním miminkem roku 2019 byl chlapec. Malý Matteo přišel na svět již v 1:38 hodin ráno, a to s váhou 3200 gramů a mírou 49 centimetrů.

Ve srovnání s rokem 2017, kdy přišlo na svět 1511 dětí, porodnost ve Vítkovické nemocnici mírně vzrostla. Celkově se v loňském roce ve Vítkovické porodnici narodilo 1531 dětí. Konkrétně šlo o 774 děvčat a 757 chlapců. Nejplodnějším měsícem byl ve vítkovické porodnici červenec, kdy se narodilo hned 149 dětí.

Nejoblíbenějšími jmény pro čerstvě narozená miminka byla přitom i v minulém roce ta tradiční, česká. „Mezi holčičími jmény vítězila Eliška, Ema či Sofie, mezi jmény chlapců zase Jakub, Tomáš, Matyáš či Adam,“ prozradila Mgr. Petra Chromková, staniční sestra porodního sálu Vítkovické nemocnice. Nouze ale nebyla ani o několik méně obvyklých jmen. V roce 2018 se ve Vítkovické nemocnici narodily například i děti se jmény Roderik, Noel, Izidor, Zlatan, Doris, Eshley, Rea, Wally či Maya.

Prvním dítětem roku 2019 byl ve Vítkovické nemocnici chlapeček. Malý Matteo se narodil 1. ledna v 1 hodinu a 38 minut s porodní váhou 3200 gramů a mírou 49 centimetrů. Jeho maminka Kateřina, první rodička letošního roku, přijela do porodnice rodit z obce Markvartovice na Hlučínsku. Mamince prvního miminka přišel ve středu 2. ledna osobně pogratulovat také ředitel Vítkovické nemocnice MUDr. Stanislav Jackanin, starostka městského obvodu Ostrava-Vítkovice Radomíra Vlčková spolu s místostarostou Leošem Koláčkem.

Patnáctikilometrová cesta, kterou letošní první rodička absolvovala, přitom není u nastávajících maminek ve Vítkovické nemocnici nijak výjimečná. Maminky zde totiž zdaleka nepřijíždějí jen z Ostravy a nejbližšího okolí, ale naopak běžně cestují z Opavy, Bohumína, Havířova, Třince, Českého Těšína či Nového Jičína.

Porodnice Vítkovické nemocnice je držitelem titulu Baby Friendly Hospital, tedy nemocnice přátelské k dětem. Moderní porodní oddělení nabízí budoucím maminkám tři samostatné porodní boxy s úplným sociálním zázemím. Rodičky také mohou využít možnost přítomnosti otce u porodu, a to včetně císařského řezu. Po porodu je samozřejmostí bonding i zavedený systém rooming-in na oddělení šestinedělí. Nemocnice zároveň intenzivně podporuje kojení, provozuje bezplatnou laktační poradnu a poskytuje poradenství pro odvykání kouření u matek.

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: