Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Preventivní akci proti cévní mozkové příhodě připravuje Vítkovická nemocnice

13.5.2019

Ultrazvukové vyšetření krčních tepen a určení rizika vzniku cévní mozkové příhody připravuje na středu 15. května Vítkovická nemocnice, člen skupiny AGEL.

Den prevence cévní mozkové příhody se bude konat od 13 do 16 hodin v budově F v prvním patře. Vyšetření je zdarma, je třeba se na něj objednat přes webové stránky nemocnicevitkovice.agel.cz v sekci Neurologické oddělení.

Nebude chybět ani cévní poradna s lékařem, který doporučí nejen správný životní styl, ale v případě nejasností také další vyšetření a poté možnosti následné léčby.

„Cévní mozková příhoda je druhou nejčastější příčinou smrti v České republice a zároveň je nejčastější příčinou trvalých zdravotních následků, včetně invalidity. Postihuje nejen seniory, ale stále častěji i lidi ve středním věku a mladé. Touto akcí neurologického oddělení se chceme zaměřit na předcházení fatálních zdravotních následků po mrtvici. Právě včasné vyšetření může zachránit mnohdy i život,“ vysvětlil MUDr. Daniel Václavík, Ph.D., primář neurologického oddělení Vítkovické nemocnice.

Den prevence cévní mozkové příhody má v nemocnici již dlouholetou tradici. Pravidelně se díky němu podaří najít případy s vyšší možností výskytu mrtvice, které pak odborníci z nemocnice dále sledují.

Cévní mozková příhoda je závažné onemocnění, při kterém dochází k poškození mozku v důsledku poruchy mozkového krevního oběhu. Z 80 až 85 procent je na vině ucpání mozkové tepny krevní sraženinou, z 10 až 20 procent pak krvácení do mozku, mozkových plen či komor. Mezi příznaky mozkové mrtvice patří slabost až ochrnutí a poruchy citlivosti poloviny těla. Objevit se mohou také poruchy řeči a vidění, závratě, zvracení, bolesti hlavy i epileptické záchvaty.

Rozhodně se doporučuje předcházet rizikovým faktorům. Lékaři doporučují nepodceňovat vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a nadváhu či obezitu. Nutné jsou dostatek pohybu, zdravá strava i přiměřená míra odpočinku.

Zájemci, kteří nestihnou květnový termín Dne prevence CMP, mohou do nemocnice zavítat znovu na podzim.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: