Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Vítkovická nemocnice obdržela dalších 20 monitorů dechu

27.6.2019

Celkem 20 nových monitorů dechu, které chrání novorozence před syndromem náhlého úmrtí (SIDS), obdrželo dnes od Nadace Křižovatka dětské oddělení Vítkovické nemocnice, která patří do skupiny AGEL. Nové monitory budou hlídat jak čerstvě narozené děti, které je automaticky dostávají do postýlek, jež mají maminky na oddělení šestinedělí u sebe, tak děti v kojeneckém věku hospitalizované na dětském oddělení Vítkovické nemocnice.

Monitory dechu sledují dechovou aktivitu novorozenců a kojenců a v případě zástavy dechu na tuto skutečnost upozorní hlasitým alarmem. V České republice umírá na syndrom náhlého úmrtí (SIDS) každým rokem okolo 20 dětí. „Rodiče by měli pro jistotu používat monitory v domácím prostředí zhruba do jednoho roku věku dítěte, poté se již syndrom náhlého úmrtí neobjevuje,“ míní primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice MUDr. Jan Boženský s tím, že SIDS je u kojenců stále jedním z nejzáhadnějších úmrtí, neboť jeho příčina není zatím objasněna.

Místo zakoupení nového monitoru dechu, jehož cena se pohybuje okolo tří tisíc korun, mohou rodiče využít možnosti zapůjčení přístroje přímo v nemocnici. „V loňském roce si u nás zapůjčilo monitor domů celkem 310 maminek, tedy zhruba každá pátá žena, která u nás rodila,“ uvádí vrchní sestra dětského oddělení Vítkovické nemocnice Bc. Bohumila Lokajová, Dis., a doplňuje, že u každého monitoru dechu je přiložen návod jak správně postupovat při resuscitaci dítěte.

Ve Vítkovické nemocnici činí průměrná doba zapůjčení 9 měsíců. Lidé zde mají jistotu, že se jim do rukou dostává správně fungující přístroj.  „Maminky chtějí často ušetřit a kupují monitory z druhé ruky, ale nikdy nevíte, jak se k nim původní majitel choval. Senzor může ztratit citlivost a taková podložka by se již neměla používat. Po dvou letech používání navíc dochází k přirozenému opotřebení senzoru, který tak nemusí být spolehlivý,“ doplňuje vrchní sestra Bc. Bohumila Lokajová s tím, že přístroje určené k zapůjčení procházejí pravidelným servisem. „A pokud by monitor během doby zapůjčení přeci jen přestal fungovat, maminkám je u nás na místě okamžitě vyměníme za jiný přístroj,“ dodává vrchní sestra.

Přístroje jsou rodičům ve Vítkovické nemocnici zapůjčovány v Regionální centru, jehož zřizovatelem je Nadace Křižovatka. Maminky jsou zde informovány o nebezpečí syndromu náhlého úmrtí a monitory si zde mohou vypůjčit za měsíční poplatek 150 korun. „Centrum funguje v rámci dětského oddělení již od léta roku 2006. Nadaci Křižovatka patří velké poděkování, a to nejen za nové monitory, ale i za celou 13letou spolupráci, které si nesmírně vážíme,“ uzavírá Bc. Bohumila Lokajová.

Dvacet nových přístrojů, které Vítkovická nemocnice získala, bylo zakoupeno z finančních darů, který poskytly společnosti Maxion Wheels Czech, innogy Energies, HTB – požární ochrana a EMITEX.

Nadace Křižovatka se jako jediná nadace v České republice aktivně věnuje podpoře povědomí veřejnosti o SIDS a o možnostech ochrany ohrožených dětí do jednoho roku věku. Díky dárcům a sponzorům pomáhá nadace vybavit české nemocnice a porodnice monitory dechu Babysense, který je registrován u Ministerstva zdravotnictví ČR jako zdravotnická pomůcka a prošel několikaletými klinickými testy. Tento monitor dechu hlídá nejen zástavu dechu, ale také apnoe pauzy (bezdeší), a jakékoliv nepravidelnosti dechu děťátka.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: