Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Zdravotníky ve Vítkovické nemocnici v Ostravě střeží ochranka

21.8.2019

Již půl roku dohlíží na bezpečí zdravotnického personálu i pacientů ve Vítkovické nemocnici v Ostravě, která patří do skupiny AGEL, pracovníci ochranky. Jejich přítomnost si zdravotníci pochvalují, především v nočních hodinách se díky nim mohou cítit bezpečněji. Ke zvýšení bezpečí se vedení nemocnice rozhodlo i kvůli dvěma loňským případům fyzického napadení zdravotnického personálu.

Služby bezpečností agentury se vedení nemocnice rozhodlo využít kvůli stále rostoucí agresi ze strany pacientů a jejich rodinných příslušníků, tak kvůli opilcům vyvolávajícím konflikty i bezdomovcům, kteří v nemocnici především v zimních měsících hledali útočiště. „Máme dlouhodobě nastavenou bezpečnostní politiku, kdy je pro nás bezpečí personálu a pacientů prioritou. Ale vzhledem k počtu incidentů, kdy jsme v loňském roce zaznamenali 32 případů agresivního chování a slovního napadání personálu a dokonce dva případy fyzického napadení, jsme se rozhodli bezpečnost v nemocnici posílit a zahájili jsme spolupráci s bezpečnostní agenturou,“ uvádí předseda představenstva Vítkovické nemocnice v Ostravě MUDr. Stanislav Jackanin, MBA.

Před uzavřením spolupráce s bezpečnostní agenturou přivolávali zaměstnanci na exponovaných pracovištích, tedy v ambulancích s nepřetržitým provozem, v krizových situacích pomoc prostřednictvím bezpečnostních tlačítek. „Ta jsou napojena k pultu centrální ochrany, který vyslal externí zásahové vozidlo, což mnohdy trvalo ve vyhrocené situaci dlouho. Pokud nešlo agresora žádnými prostředky uklidnit, přivolali rovnou policii,“ doplňuje MUDr. Jackanin.

Dnes je v nemocnici situace daleko lepší a bezpečnější. Počet incidentů se sice dramaticky nesnížil, ale zásahy ze strany nemocniční ochranky jsou podstatně rychlejší, zpravidla do půl minuty až dvou minut, a personál se nemusí tak často obracet na Policii ČR. Pracovníci bezpečnostní agentury jsou v nemocnici přítomni 24 hodin denně. „Ochranka má na kontě již 15 vážných zásahů v situacích, kdy byli ohroženi zaměstnanci a také desítky preventivních asistencí. Ubylo nám i neoprávněných vstupů do nemocnice. Díky pravidelným obchůzkám areálu a kontrolám jednotlivých budov totiž z nemocnice úplně zmizeli bezdomovci, kteří se zde v minulosti snažili po nocích ukrývat,“ hodnotí MUDr. Stanislav Jackanin, MBA, s tím, že některé agresory odradí už pouhé vědomí, že je ochranka ve zdravotnickém zařízení přítomna.

Personál Vítkovické nemocnice má i nadále k dispozici bezpečnostní tlačítka napojená přímo na nemocniční ochranku a také i nadále na pult centrální ochrany. Pro rychlé přivolání bezpečnostní služby mají zaměstnanci možnost volat přímo na služební telefon službukonajícího zaměstnance bezpečnostní agentury. Zdravotnické zařízení je rovněž chráněno bezpečnostními kamerami. „Do konce roku plánujeme investovat do systému bezpečnostních vstupů do pavilonů na čipové karty zaměstnanců, čímž dojde k dalšímu zvýšení bezpečnosti jak pacientů, tak zaměstnanců,“ uzavírá MUDr. Jackanin.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: