Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Preventivní mamografické vyšetření nepodceňujte, zachraňuje život, radí radioložka z Vítkovické nemocnice

23.9.2019

Bezmála deset tisíc žen se každoročně chrání před rakovinou prsu a nechává se vyšetřit na mamografickém pracovišti Vítkovické nemocnice v Ostravě, které patří do skupiny AGEL. V loňském roce zdejší odborníci diagnostikovali zhoubný nádor téměř 50 ženám, z toho v osmi případech dokonce v pokročilém stádiu. Nejmladší pacientka s nálezem karcinomu prsu měla pouhých 32 let.

Jednou za dva roky zdravotníci důrazně doporučují mamografický screening podstoupit všem ženám bez příznaků onemocnění prsou ve věku nad 45 let. Mamografický screening znamená rentgenové preventivní vyšetření mléčné žlázy u žen, které doposud nepociťují příznaky nádorového onemocnění.

V loňském roce podstoupilo preventivní mamografii na specializovaném pracovišti ve Vítkovické nemocnici v Ostravě 9 620 žen, z toho 1 085 žen vyšetřili zdravotníci poprvé. Šlo o pacientky bez příznaků onemocnění prsou, u kterých mělo jít o běžnou preventivní kontrolu. Histologické vyšetření u 48 z nich zachytilo zhoubný nádor, kdy 8 nálezů karcinomu bylo dokonce v pokročilém stádiu. Zároveň u 70 % žen ukázal mamograf nádor, který dosud nepostihl regionální uzliny a prsní žlázu.

Ze všech žen s nálezem karcinomu prsu byla nejmladší pacientka ve věku 32 let a nejstarší pacientka měla 99 let. Ženy od 45 let mají nárok na bezplatnou screeningovou mamografii každé 2 roky. Mamografické vyšetření předepisuje gynekolog nebo praktický lékař. „Pacientky se k nám mohou objednat osobně, telefonicky na čísle 595 633 475 nebo mohou využít on-line objednání na webových stránkách Vítkovické nemocnice mamograficky-screening.nemvitkovice.cz.

Po přihlášení v evidenci radiologického oddělení v pavilonu C vyplní pacientka dotazník rizikových faktorů. Poté provedeme mamografický screening. Hodnocení provádějí specializovaní lékaři rentgenologové, kteří v případě nejasností mohou doporučit doplňující vyšetření ultrazvukem, které běžně podstupují spíše mladé ženy a kojící matky. V případě nálezu se provádí biopsie, jehlový odběr vzorků z prsu pod ultrazvukovou nebo mamografickou kontrolou, poté provádí rozbor tkáně z odebraných vzorků patolog, který potvrdí či vyvrátí přítomnost nádoru,“ popisuje MUDr. Yveta Lenertová, vedoucí lékařka mamoscreeningového pracoviště Vítkovické nemocnice.

Samotný mamografický screening trvá 20 minut, se sonografií nejdéle 1 hodinu, je bezbolestný a odhalí i zárodky nádoru a nehmatatelné nálezy. „Nemoc je v počátečních stadiích omezena na malé místo a většinu nálezů pacientka nemusí nahmatat. Při screeningu dochází k mírnému stlačení prsní tkáně v destičkách, abychom kvalitně zachytili jakékoliv odchylky. Včasný mamografický screening zachytí i minimální nálezy a dává tak šanci na úspěšnou léčbu či úplné uzdravení, čímž výrazným způsobem snižuje úmrtnost na nádory prsu,“ upozorňuje MUDr. Yveta Lenertová s tím, ročně na onemocnění rakoviny prsu zemře v Česku až 2 000 žen. 

Mamografický screening provádí akreditované mamografické pracoviště Vítkovické nemocnice, splňující náročná kritéria zaručující kvalitu provedených vyšetření, denně i v odpoledních hodinách pomocí přístroje Lorad Selenia, který k efektivnímu vyšetření potřebuje velmi nízkou dávkou záření.

Pokud žena přichází s pohmatovým či vizuálním nálezem a má zřejmé příznaky onemocnění, provádí se tzv. mamografie diagnostická, která je plně hrazena ze zdravotního pojištění. Po dosažení 30 let se doporučuje ženám provádět pravidelné samovyšetření, neboť i samovyšetřením může žena odhalit podezřelé projevy. Pokud žena nesplňuje kritéria věku, či intervalu preventivního vyšetření, může jej podstoupit také jako samoplátce, vyšetření pak vyjde na 650 korun.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: