Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Vítkovická nemocnice má nově elektronický přehled o sanitních vozech i jejich pasažérech

16.10.2019

Nový software pro evidenci sanitních vozů, odjetých tras i převážených pasažérů v současnosti zavádí Dopravní zdravotní služba (DZS) Vítkovické nemocnice, člena skupiny AGEL. Přehledná elektronická evidence umožní lepší organizaci a zastupitelnost sanitních vozů v případě mimořádné události, odlehčí práci dispečerům a poskytne kýžená statistická data o vytíženosti sanitek. Poprvé od svého vzniku dispečink zdravotní služby upustí od evidence na papír.

Nový systém potřebuje úplná a relevantní vstupní data. „Momentálně vkládáme údaje o sanitních vozidlech, řidičích, stálých transportech pacientů z dialýzy do systému. Využití těchto dat ulehčí každodenní práci dispečerům při plánování jízd sanitek, ale i při nešťastných událostech, jako jsou defekt nebo dopravní nehoda sanitky. Řidič sanitky informuje dispečera o nepojízdnosti sanitky a ten okamžitě vidí, kde vozidlo stojí, koho sanitka převážela a je schopen obratem vyslat novou sanitku, jejíž řidič má potřebné informace o pacientech a disponuje patřičným vybavením,“ popisuje Ing. Mário Štiber, vedoucí oddělení Dopravy Vítkovické nemocnice, podle něhož je cílem nového systému získat především kompletní a jednoduchý přehled o fungování celého dispečinku DZS a posouvat DZS na vyšší úroveň. V neposlední řadě se začnou využívat také ekonomické statistiky.

Doposud se veškeré převozy pacientů i rezervace sanitek řešily zápisem do Knihy dopravy. Papírová evidence byla součástí práce dispečerů od vzniku dispečinku. „Už několik let však používá dispečink moderní, výkonné vybavení, proto nový software vyžadoval pouze drobné investice v podobě GPS systému s televizí, na kterém oba dispečeři sledují, kde se nachází sanitní vozidla. Do budoucna uvažujeme i o rozšíření GPS systému pro převoz krve,“ říká Ing. Mário Štiber s tím, že v průběhu října si dispečeři i řidiči vyzkouší systém v praxi a v listopadu už systém pojede v ostrém režimu. 

Zájemci o sanitní převoz si mohou objednat sanitku telefonicky na číslech 595 633 153, 595 633 155, nebo 595 633 156, kde jejich požadavky zpracují dispečeři. Převoz sanitkou lze objednat také e-mailem, v případě, že pacient je samoplátce. Lidé nejčastěji využívají poptávku přes kontaktní formulář na webové stránce https://nemocnicevitkovice.agel.cz/o-nemocnici/napiste-nam.html. Dopravní zdravotní služba (DZS) disponuje 11 sanitními vozy s 16 řidiči, 3 řidiči na přepravu biologického materiálu a dispečink má hlavní dispečerku a 2 dispečery, kteří ve dvou směnách zpracovávají příchozí požadavky.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: