Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Nová edukační poradna Vítkovické nemocnice jako jediná v kraji zodpoví otázky stravování dětí

2.12.2019

Stejně nebezpečný jako trend dětské obezity je i další stále častější problém dnešních dětí – poruchy příjmu potravy, které se objevují už u kojenců a batolat. Pojem „vybíravý jedlík“ (tzv. picky eater) je mezi maminkami už poměrně známý. Méně už je rozšířen fakt, že omezená skladba jídelníčku dětí může vést až k podvýživě a přidruženým zdravotním problémům. Vítkovická nemocnice v Ostravě, člen skupiny AGEL, proto nově zřídila unikátní poradnu, na kterou se mohou rodiče dětí se stravovacími potížemi obracet. Odborníci zde zároveň poradí, jak s dítětem při jídle správně manipulovat.

„V dnešní době stále slýcháme o obezitě a zdravotních rizicích s ní spojených. Stále více dětí se rodí s nejrůznějšími alergiemi, trpí chronickými zácpami nebo jídlo jednoduše odmítají. Se stravováním mají mnohdy potíže také děti, které se narodily s rozštěpovými vadami obličeje. Jsou to však opomíjené skupiny, na které se často zapomíná. Rodiče jsou často bezradní a neví si rady. Proto jsme se rozhodli novou poradnu otevřít,“ vysvětluje vrchní sestra dětského oddělení Vítkovické nemocnice Bc. Bohumila Lokajová, Dis., která ambulanci vede.

Výživa hraje nezastupitelnou roli ve správném vývoji dítěte. Je základem pro optimální růst, zdraví a psychosociální vývoj dítěte. „Pro dítě do dvou, tří let věku je správná výživa významným faktorem pro normální vývoj. Nevhodné stravování dítěte může vést kromě obezity také k oslabení imunity, podvýživě či dokonce kardiovaskulárním onemocněním,“ doplňuje Lokajová s tím, že za problémem se stravováním mnohdy překvapivě stojí nesprávná manipulace s kojencem. „Nesprávné držení láhve, nevhodně zvolená savička a lžička či nevhodně podávaná strava může vést až k tomu, že dítě začne jídlo úplně odmítat. Proto bude součástí ambulance také poradenství týkající se manipulace s dítětem,“ uvádí vrchní sestra.

Mezi lidmi koluje mnoho vžitých a již překonaných mýtů, které se týkají stravování dětí, jež by ráda chtěla vrchní sestra v poradně postupně bořit. „Studie například dokázaly, že oddalování nemléčných přídavků stravy za hranici 6 měsíců věku dítěte, nemá vliv na snížení výskytu alergických onemocnění. Maminky proto nemusí první ochutnávání příkrmů oddalovat zbytečně na pozdější věk,“ dodává  Bc. Bohumila Lokajová, Dis.

Nová ambulance sídlí ve Vítkovické nemocnici v 5. patře budovy I v prostorách dětského oddělení a bude mít otevřeno vždy ve středu v čase 10:00 – 13:30 hodin. Lidé se musí předem objednat na telefonním čísle 595 633 545 nebo 724 649 943. Služby poradny nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Do konce ledna 2020 však budou služby poradny poskytovány zdarma, poté za symbolickou platbu 100,- Kč / 30 minut.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: