Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Vítkovická nemocnice trénuje s dětmi i dospělými chodidla na speciálním workshopu

3.3.2020

Chůzi po prožitkovém chodníku, vyšetření klenby nohou na podoskopu, nácvik správného držení těla i chůze pod dohledem rehabilitačních lékařů a fyzioterapeutů zažijí děti i dospělí na workshopu Zdravé nohy II. Na středu 11. března jej chystá Vítkovická nemocnice, člen skupiny AGEL. Je nutná registrace předem.

Workshop se bude konat od 15 do 18 hodin na rehabilitaci, v prvním patře budovy D ve velké tělocvičně. „Novinkou je vyšetření chodidel na podoskopu, což je přístroj, který skenuje přesné dosazení nohy a pomáhá tak odhalit rozsah problému. Při poruchách nožní klenby totiž ztrácí chodidlo svoji funkci a tím dochází k abnormálnímu zatěžování kloubů a páteře. To se projevuje bolestmi nohou a zad a následným vývojem degenerativních změn ve vyšším věku,“ říká MUDr. Jana Štveráková, primářka oddělení rehabilitace Vítkovické nemocnice s tím, že pro hladký průběh workshopu se zájemci musí předem registrovat na webu Vítkovické nemocnice.

Na dalších stanovištích zhodnotí lékaři a fyzioterapeuti dětem i dospělým nohy, jejich stoj, klenbu a chůzi. Zájemci se projdou po prožitkovém chodníku. „Rodiče mohou využít možnosti nechat prohlédnout sebe i své děti. Zároveň doporučíme, co dělat, aby se klenba i chůze zlepšovaly, jaké pomůcky si pořídit domů nebo si je vyrobit a jak cvičit klenbu nohy i s dětmi formou her, aby je to bavilo. Rovnou na místě si vyzkoušíme několik názorných ukázek správného držení těla a chůze a nabídneme i procházku po zážitkovém chodníku, kde si mohou lidé vyzkoušet chůzi po různých površích a nerovnostech,“ láká MUDr. Jana Štveráková a dodává, že nebude chybět ani oblíbené stanoviště, kde se rodiče naučí, jak mohou masírovat chodidlo sobě i svým dětem, aby stimulací podpořili správný vývoj nožní klenby. Jedno vyšetření stojí 200 korun a platí se na místě.

Chodidla zastávají velmi důležitou funkci při stoji i chůzi člověka, kdy rovnoměrně rozkládají váhu celého těla. Jsou jedním z nejvíce zatěžovaných částí, ale i jedním z opomíjených smyslových orgánů. Nejenže informují lidský mozek o nastavení těla a vlastnostech podložky, ale zároveň také odpružují a chrání klouby a páteř před nárazy. Právě chodidla významně přispívají k udržování rovnováhy.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: