Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Vítkovická nemocnice otevřela sportovní ambulanci

17.6.2015

Novou sportovní ambulanci otevřela v těchto dnech Vítkovická nemocnice, člen skupiny AGEL. Ambulance je určená sportovcům, a to nejen vrcholovým a výkonnostním, ale i rekreačně sportujícím dospělým, mládeži a dětem. V nové ambulanci trenérům, sportovcům i rodičům sportujících dětí také vysvětlí jak optimalizovat sportovní výkon, předcházet poškození zdraví či úrazům.

„V ambulanci se zaměříme zejména na pravidelné sportovní prohlídky. Její náplní je posouzení zdravotního stavu u sportovce, a to specificky k druhu prováděného sportu s úkolem zjištění základních hodnot výkonnosti a zjištěním rizik možného poškození zdraví,“ říká lékařka sportovní ambulance MUDr. Miroslava Kodajová s tím, že úspěšně absolvovaná základní prohlídka potvrzuje u sportovců možnost pravidelně trénovat a závodit buď v plném rozsahu, nebo s určitým omezením. „Prohlídka je velkým přínosem zejména u dětí, u nichž jsou například pochyby o zdravotní způsobilosti ke zvolené sportovní činnosti," doplnila lékařka.

Ambulance funguje pro všechny, kteří sportují, nebo chtějí se sportem začít a neví jak. Týká se i pacientů s obezitou, plicními nemocemi nebo onemocněním srdce, u kterých lze takto naplánovat jejich pohybové aktivity. Ambulance bude úzce spolupracovat s rehabilitačním oddělením nemocnice. „Vyšetření je možno provést i k  posudku sportovní způsobilosti či jen na požádání, například k doplnění tréninkového programu nebo v  případě různých potíží. Další cílovou skupinou mohou být mladí lidé před nástupem na vysoké školy tělovýchovného zaměření, kteří potřebují k přihlášce potvrzení o zdravotní schopnosti absolvovat toto vyšetření,“ vysvětluje MUDr. Kodajová.

Nedílnou součástí vyšetření je odhalení rizik, které by mohly vést k náhlému úmrtí při sportovní činnosti. Je známo, že sportující děti jsou touto událostí postiženy až 4krát častěji, než děti nesportující. Vyšetření je schopno vyhledat rizikovou populaci a zabránit tak fatálním následkům neadekvátního zatížení sportem. „Vyšetření v ambulanci mohou podstoupit i pacienti, kteří mají občasnou srdeční arytmii, která se projevuje pouze v zátěži a doposud nebyla nikdy zaznamenána,“ uvedla lékařka s tím, že do ambulance může přijít kdokoli, kdo si chce preventivně udělat zátěžový test, aby zjistil, jakou má kondici, a aby se poradil, jak jí zlepšit.

Sportovní ambulance se ve Vítkovické nemocnici nachází v přízemí budovy H4. K vyšetření do ambulance je třeba se předem objednat telefonicky na čísle 595 633 600. Jedná se o službu, která není hrazena z veřejného zdravotního pojištění, avšak některé pojišťovny v rámci svých bonusových preventivních programů poskytují na sportovní prohlídky příspěvek, lze tedy požadovat zpětné proplacení.

Přejděte na stránku Sportovní ambulance.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: