Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Dvacet nových monitorů dechu bude střežit dech miminek ve Vítkovické nemocnici

18.6.2015

Celkem 20 nových monitorů dechu získalo dnes od Nadace Křižovatka dětské oddělení Vítkovické nemocnice, která je členem skupiny AGEL. Přístroje ochrání novorozence před syndromem náhlého úmrtí, který je jednou z nejčastějších příčin úmrtí kojenců do jednoho roku života. Malí pacienti tak mají na dětském oddělení k dispozici celkově 44 monitorů.

Dětské oddělení spolupracuje s Nadací Křižovatka již 18 let. „Když si vzpomenu na začátky, kdy jsme měli na oddělení jeden, dva monitory a jako na novinku jsme na ně koukali spíše skepticky, musím se pousmát. Dnes je každá postýlka monitorem vybavena a nedokážeme si představit, že by to bylo jinak. Za podporu našeho oddělení patří Nadaci Křižovatka a všem sponzorům velký dík,“ uvedl primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice MUDr. Jan Boženský.

Monitor je umístěný pod matrací a identifikuje pohyby dýchání dítěte, které se elektronicky přenášejí do mikroprocesoru, kdy blikající zelené světýlko značí, že je vše v pořádku. V případě, že dítě nedýchá déle než devatenáct vteřin, spustí přístroj alarm. V tomto okamžiku je ještě dostatek času zasáhnout a vyhnout se poškození zdraví novorozence. „Maminky by měly pro jistotu monitory v domácím prostředí používat zhruba do jednoho roku věku dítěte, poté se již syndrom náhlého úmrtí neobjevuje,“ míní MUDr. Jan Boženský s tím, že ve Vítkovicích přístroje maminkám za symbolický poplatek zapůjčují také domů.

V České republice umírá na tento syndrom každým rokem okolo deseti dětí, ve světě jsou to však desetitisíce kojenců. Statistiky ukazují, že nejvíce dětí tento syndrom postihuje mezi druhým a pátým měsícem života, přičemž nejnebezpečnější je čas mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. Jedna z uváděných z příčin tohoto syndromu může být nastalá drobná změna v mozku dítěte, která vede k problémům s dýcháním či krevním oběhem. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: