Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Pacientům ve Vítkovické nemocnici zpestřuje pobyt dobrovolnická kavárna

20.12.2016

Pravidelnou pohodu u kávy či čaje si mohou nově dopřávat pacienti Vítkovické nemocnice, která je členem skupiny AGEL. Ve spolupráci s dobrovolníky odstartovala nemocnice projekt „SetKavárna“, v jehož rámci nabízejí dobrovolníci pacientům kávu a popovídání přímo na lůžkových odděleních. Nový projekt aktuálně probíhá na oddělení následné péče Vítkovické nemocnice jednou týdně, a to díky spolupráci Vítkovické nemocnice a mezinárodní humanitární organizace ADRA.

„V rámci SetKavárny vždy obejdeme jednotlivé pokoje a pozveme pacienty na společnou kávu, čokoládu nebo čaj. Smyslem ale samozřejmě není jen samotný šálek nápoje. Projekt by měl především podpořit komunikaci pacientů, zajistit zpestření jejich pobytu v nemocnici a umožnit příjemné setkávání pacientů mezi sebou navzájem,“ vysvětluje Mgr. Romana Tatíčková, koordinátorka dobrovolníků ve Vítkovické nemocnici.

Dobrovolnice na oddělení následné péče docházejí aktuálně dle možností jednou týdně zhruba na dvě hodiny. Program přitom nijak neplánují. „SetKavárnu pojímáme neformálně a zcela volně. Povídáme si o tom, co nás zrovna napadne. V posledních dnech jsou to samozřejmě Vánoce, dárky, rodina, ale hodně také vzpomínky na mládí nebo zážitky z pobytu v nemocnici,“ dodává Romana Tatíčková s tím, že před nedávnem například neplánovaně zpestřila posezení u kávy jedna z pacientek svým zpěvem a recitací autorské básně na téma SetKavárny.

Někteří pacienti docházejí do SetKavárny zatím nesměle, jiní už naopak dobrovolníky s očekáváním vyhlížejí a těší se na novinky a zajímavosti, které si spolu vymění. „Je to výborné, že tady něco takového máme, že za námi děvčata chodí. Člověk tady jinak nemá žádné vyžití,“ hodnotí sedmdesátiletá pacientka oddělení následné péče Vítkovické nemocnice paní Helena Juřicová.

Dobrovolníků by se přitom v nemocnici uplatnilo daleko více. „Lidé, kteří by měli zájem stát se dobrovolníky, ať už v SetKavárně, nebo i jinde, velmi uvítáme,“ zve Romana Tatíčková s tím, že zájemci mohou přijít buď osobně do sídla Dobrovolnického centra ADRA v Ostravě na Jiráskově náměstí 1439/4, nebo se obrátit na koordinátora dobrovolníků Mgr. Zuzanu Kuperovou na e-mail zuzana.kuperova@adra.cz. Pohovory pro zájemce probíhají vždy první středu v měsíci od 13 do 17 hodin. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: