Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Pomalý či špatný vývoj dětí mohou rodiče konzultovat v nové psychomotorické poradně Vítkovické nemocnice

1.2.2017

Opožděný vývoj, asymetrii těla či odchylky v pohybu u malých dětí mohou maminky z Ostravy a okolí nově konzultovat ve speciální psychomotorické poradně. Ta vznikla na rehabilitačním oddělení Vítkovické nemocnice, která je členem skupiny AGEL, a je určena především dětem do jednoho roku. Navštívit ji přitom v rámci prevence mohou zájemci i bez jakékoliv žádanky či doporučení.

Hlavními tématy, která psychomotorická poradna řeší, je opožděný vývoj, asymetrie těla či odchylky v pohybu. Ne vždy přitom tyto odlišnosti musí nutně vyžadovat lékařskou pomoc. „Každé dítě je jedinečné a originální, a přesně takový je i jeho psychomotorický vývoj. To, že dítě nemá tytéž dovednosti, jako jeho vrstevníci, nemusí nutně znamenat nějaký problém. Vždy je ale dobré zhodnotit stav odborníkem, a právě pro tyto účely je tady naše poradna,“ říká Bc. Radek Wiaczka, fyzioterapeut Vítkovické nemocnice s tím, že mnohdy stačí rodičům poskytnout tipy a rady pro podporu zdravého vývoje jejich potomka a odchylky zmizí samy.

Primárním účelem poradny je nabízet konzultace rodičům malých dětí, kteří mají pochybnosti o správném či dostatečně rychlém fyzickém i psychickém vývoji svých dětí. Přijít si pro rady či odpovědi ale mohou i rodiče předškoláků, školáků či studentů, stejně jako rodiče hendikepovaných dětí a mládeže. „Pokud rodiče na svém dítěti pozorují jakoukoliv nesrovnalost v pohybu, určitě je lepší přijít preventivně na konzultaci. V případě špatného pohybového vývoje hraje čas velkou roli, a čím dříve rodiče s potížemi přijdou, tím úspěšněji je můžeme řešit. Ať už třeba lepší motivací dětí, úpravou návyků rodičů či změnou denního režimu,“ doplňuje Bc. Radek Wiaczka s tím, že v případě zjištění vážnějších problémů jsou děti odesílány ke standardní rehabilitační léčbě.  

Strach z konzultace přitom děti ani rodiče mít nemusí. Během hodinového sezení fyzioterapeut dítě pozoruje a na základě konzultací s rodiči hodnotí jeho denní režim i návyky, případně vyhodnocuje i domácí videa se záznamem vývojových odchylek, které mohou rodiče ke konzultacím přinášet.

Zájemci o konzultaci v psychomotorické poradně mohou přicházet i bez žádanky na základě telefonické objednávky na čísle 595 633 373 nebo osobní objednávky v 1. patře budovy „D“ Vítkovické nemocnice. Poradna je otevřena ve všední dny dle objednávky a cena jednoho hodinového sezení je 250 korun.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: