Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Vítkovická nemocnice a sdružení Anulika nabízí pomoc těžce nemocným a jejich blízkým

3.4.2017

Lidé s vážnými onemocněními i jejich blízcí mohou v Ostravě nově využít bezplatnou odbornou pomoc. Projekt s názvem PODPORA PÉČE, financovaný ESF ČR, startuje Vítkovická nemocnice ve spolupráci se sdružením Anulika. Záměrem projektu je ulehčit především po psychické stránce všem, kteří se vyrovnávají s vážnou nemocí – ať už u sebe sama, nebo svých blízkých. Na odděleních Vítkovické nemocnice, ale také v domácích podmínkách, tak mohou lidé umírající, pečující či pozůstalí využít terapeutické podpory, odborné péče i poradenství v praktických otázkách.

V současnosti probíhá projekt na odděleních ARO, chirurgie, mezioborová JIP a na oddělení následné léčebné péče Vítkovické nemocnice. Terapeuti ze sdružení Anulika zde docházejí pravidelně dvakrát v týdnu a nabízejí psychickou podporu jak pacientům a jejich rodinám, tak třeba i zdravotníkům, kteří se mohou rovněž těžko vyrovnávat s úmrtím pacienta. V rámci Ostravy je Vítkovická nemocnice v současnosti jedinou, která projekt PODPORA PÉČE nabízí. Přístup a konkrétní podoba pomoci je přitom vždy individuální.

„Vždy hledáme optimální model práce v týmu tak, abychom byli společně pacientům či rodinám užiteční, aniž bychom komplikovali provoz oddělení a zajištění zdravotní péče. Forma pomoci pak záleží na přáních a potřebách každého zájemce,“ říká Martina Martušková ze sdružení Anulika s tím, že podporu a pomoc mohou zájemci využít nejen během samotného pobytu v nemocnici, ale i kdykoliv poté, v domácích podmínkách.

Škála nabízených služeb v rámci nově zavedeného projektu je přitom široká. „Nabídka služeb zahrnuje psychosociání terapeutickou podporu, psychoterapii, krizovou intervenci a posttraumatickou péči, psychickou podporu, doprovázení, hledání odpovědí na otázky, ale i poradenství ohledně praktických otázek,“ vyjmenovává Bc. Xenie Gašparová, manažerka ošetřovatelské péče Vítkovické nemocnice.

Projekt PODPORA PÉČE je určen osobám s diagnózou vážného onemocnění, jejich rodinám, blízkým, pečovatelům i profesionálům, kteří s nimi přicházejí do kontaktu. V neposlední řadě je pak projekt určen i pozůstalým, kteří se vyrovnávají se ztrátou blízké osoby.

 

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: