Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Na Centrálních operačních sálech Vítkovické nemocnice za rok provedli přes 3400 operací

22.3.2017

Loni v březnu Vítkovická nemocnice, která je členem skupiny AGEL, začala s prvními operacemi pacientů na pěti nových, plně vybavených operačních sálech – třech chirurgických, jednom gynekologickém a jednom multioborovém sále. Za rok provozu bylo na Centrálních operačních sálech Vítkovické nemocnice provedeno přes 3400 operací, z toho 3000 zákroků bylo chirurgických a přes 400 gynekologických.

Nové moderní pracoviště disponuje veškerým technologickým, inženýrským i personálním zázemím. „Nové sály ocenili nejen zaměstnanci, ale také pacienti, pro které je tak operace v novém a příjemnějším prostředí méně stresující. Modernizace a navýšení kapacity sálů umožnilo snížit čekací dobu na operační zákroky, která se v současnosti pohybuje od objednání do provedení zákroku, včetně nutných předoperačních vyšetření, v řádu několika týdnů,“ říká vrchní sestra Centrálních operačních sálů Bc.Nina Hrtanová s tím, že čekací doba na operace byla v minulosti i trojnásobná.

Investice na  rekonstrukci představovaly náklady na samotnou stavbu 55 miliónů korun a náklady na nové technologie 22 miliónů korun, které Vítkovická nemocnice hradila z vlastních zdrojů. Například byly zakoupeny moderní vzduchotechnické jednotky, nové plně motorizované operační stoly, rentgenový pojízdný přístroj s digitalizovanou deskou, LCD obrazovky, nová LED operační světla třetí generace a mnoho dalších drobnějších investic, které zpříjemňují a zkvalitňují práci zdravotníků Vítkovické nemocnice.

Obrovským plusem otevření Centrálních operačních sálů je podle vrchní sestry nejen logistická a estetická stránka, ale také dispoziční řešení například každého předsálí se zázemím pro anestézii nebo dospávací sál s kapacitou 9 plně monitorovaných míst, který slouží k bezprostřednímu zotavení a stabilizaci pacientů nevyžadujících specializovanou péči na oborových jednotkách intenzivní péče či ARO. „Díky rentgenovému pojízdnému přístroji s digitalizovaným obrazem jsme mohli například v cévní operativě rozšířit spektrum prováděných výkonů a objektivizovat tak stav tepen a výsledek revaskularizace (obnovení cévního zásobení) bezprostředně ještě během dané operace,“ uvádí primář chirurgického oddělení Vítkovické nemocnice MUDr. Miloslav Mazur, Ph.D., MBA.

Díky modernizaci operačních sálů se také rozšířilo spektrum poskytované péče o ortopedické výkony. „Díky modernizaci nejen operačních sálů, ale také lůžkového pavilonu chirurgie, se Vítkovická nemocnice vzhledem ke vzrůstající poptávce rozhodla rozšířit spektrum poskytované péče o ortopedické výkony v režimu tzv. jednodenní chirurgie. Za poslední čtvrtletí loňského roku tým zkušených ortopedů provedl 65 artroskopií kolen a operací zánětlivých a degenerativních změn na končetinách, což byl meziroční nárůst o 400 procent,“ sdělila vrchní sestra. 

Od letošního roku tento tým také nově rozšířil péči o artroskopické výkony ramenních, hlezenních, zápěstních a loketních kloubů. „Do konce roku 2017 si nemocnice klade za cíl poskytnout pacientům celé spektrum ortopedické operativy, včetně osteotomií dlouhých kostí končetin a umělých náhrad kloubů (mimo endoprotéz velkých kloubů), a kompletního spektra artroskopických rekonstrukčních výkonů,“ dodala Bc. Nina Hrtanová.

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: