Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Iktové centrum Vítkovické nemocnice se podílí na unikátním vzdělávacím projektu

26.6.2017

Iktové centrum Vítkovické nemocnice v Ostravě, která je členem skupiny AGEL, se začalo podílet na unikátním projektu. V rámci programu Angels se ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Ostrava a Zdravotnickou záchrannou službou Moravskoslezského kraje jako první v Česku podílí na aktivní edukaci záchranářů, a tím významně přispívá ke zlepšení logistiky převozu pacientů s centrální mozkovou příhodou v co nejkratším čase do vhodného cerebrovaskulárního (iktového) centra.

Cílem tohoto projektu je rychlá identifikace a transport pacienta do vhodného cerebrovaskulárního centra, čím se minimalizuje poškození mozku a zvyšuje se kvalita následného života pacienta s cévní mozkovou příhodou. Kvalitně vyškolený záchranář by měl již v sanitce rozpoznat rozsah postižení pacienta s mozkovou mrtvicí - tedy lehčí a těžší symptomatologii pacientů - a určit, do kterého speciálního centra pacient patří.

„Pokud má pacient uzavřenou velkou tepnu – tedy velkou mrtvici – tak jej zavezou do speciálního centra Vítkovické nemocnice nebo ostravské fakultní nemocnice, kde jsou na tyto těžké případy připraveni a speciálním katetrem uzávěr tepny odstraní. Naopak pokud má uzavřenou malou tepnu a je například z Bruntálska, tak jej nemusí vozit do Ostravy, ale stačí transport do iktového centra krnovské nemocnice,“ vysvětluje primář neurologického oddělení a vedoucí Iktového centra Vítkovické nemocnice v Ostravě MUDr. Daniel Václavík, Ph.D.

Projekt edukace moravskoslezských záchranářů prostřednictvím interaktivních online webinářů byl spuštěn začátkem letošního roku. Hlavními tvůrci a přednášejícími  webinářů jsou kromě primáře Václavíka také přednosta z Fakultní nemocnice Ostrava doc. MUDr. Michal Bar, Ph.D., FESO – koordinátor Komplexního cerebrovaskulárního centra.

Ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou probíhají jednou až dvakrát měsíčně školení záchranářů v celém Moravskoslezském kraji, jejichž cílem je standardizace vyplňování a implementace iktové karty pro všechny pacienty s cévní mozkovou příhodou. „V rámci těchto seminářů, které probíhají naživo, vysvětlujeme záchranářům různé detaily, jak rozeznat závažnost neurologického postižení. Poté debatujeme a součástí jsou také testy. V současné době je proškolena polovina z 600 záchranářů z celého Moravskoslezského kraje a počítáme, že do konce září budou proškoleni zbývající pracovníci,“ uvádí primář Václavík s tím, že tento projekt by nyní měli převzít v celé České republice. „V takto systematickém školení záchranářů jsme v současnosti nejspíše nejdále ve světě,“ doplnil.

Iktová karta s testem FAST, která identifikuje, zdali se jedná o cévní mozkovou příhodu, je v Česku povinná od roku 2011. „My jsme ji v rámci projektu rozšířili na FAST PLUS. Záchranář, kromě toho, že na pacientovi pozná mozkovou mrtvici, také pozná, že má uzávěr velké tepny. Takže s ním jedou do center zabezpečujících akutní systémovou léčbu s kombinací metod pro úspěšnou rekanalizaci uzávěru mozkových tepen – tedy k nám nebo do ostravské fakultní nemocnice,“ sdělil primář Václavík a dodává, že stále každých 30 minut jeden pacient s cévní mozkovou příhodou, který mohl být zachráněn, umírá nebo zůstane trvale invalidní, protože byl léčen v nesprávné nemocnici.

V České republice je nyní 22 cerebrovaskulárních center (komplexních cerebrovaskulárních center a iktových center) spolupracujících s iniciativou Angels. Cílem iniciativy Angels je dát pacientům s cévní mozkovou příhodou druhou šanci k životu optimalizací léčby. Centra spolupracující s iniciativou Angels tento cíl nejenom podporují, ale aktivně se na něm také podílejí.

Iktové centrum Vítkovické nemocnice v Ostravě pečuje o spádovou oblast čítající zhruba 300 tisíc obyvatel. Akutní péče o pacienty s ischemickou cévní mozkovou příhodou (CMP) zahrnuje léčbu podáním systémové trombolýzy. U pacientů, kde je systémová trombolýza neúspěšná, se přistupuje ke 

kombinaci metod (intraarteriální trombolýza nebo intervenční terapie uzávěrů mozkových tepen). Tyto metody patří mezi nejmodernější v terapii ischemické CMP a Iktové centrum Vítkovické nemocnice patří mezi několik pracovišť v České republice, které tuto léčbu nabízí.

 

 

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: