Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Zdravotničtí záchranáři z Vítkovické nemocnice učili studenty základy první pomoci

14.11.2017

Dva zdravotničtí záchranáři z oddělení ARO Vítkovické nemocnice dnes školili studenty AGEL Střední zdravotnické školy v Ostravě – Koblově v základech první pomoci. Žáci si tak mohli v prakticky vyzkoušet již nabité teoretické poznatky a od odborníků se dozvěděli mnoho dalších zajímavých informací o tom, jak se správně zachovat v krizové situaci.

Kromě teoretické části měli studenti možnost se zdravotníků na cokoliv zeptat a v neposlední řadě si také vyzkoušet resuscitaci osoby v bezvědomí na cvičné figuríně. „Cílem bylo žákům přiblížit, jak vypadá první pomoc ve skutečnosti. Chtěli jsme, aby si ověřili, že to, co se učí z knih během vyučování, se skutečně používá i v každodenní praxi, což jim názorně předvedli záchranáři z Vítkovické nemocnice,“ uvedla zástupkyně ředitele školy Mgr. Alžběta Panáková s tím, že zhruba hodinové školení s praktickým nácvikem absolvovali dnes během dopoledne všichni žáci školy v malých skupinách tak, aby se záchranáři mohli pečlivě věnovat každému studentovi.

„Ačkoliv mají žáci za sebou teprve několik týdnů odborné výuky, byli jsme překvapeni, že toho již mnoho věděli. Snažili jsme se jim tak sdělit také zajímavosti z praxe, které v učebnicích nenajdou,“ sdělil zdravotnický záchranář Vítkovické nemocnice Bc. Matěj Linart a na otázku, jaké nejčastější chyby lidé při poskytování první pomoci dělají, odpověděl: „Musím říci, že povědomí široké veřejnosti o tom, jak poskytnout první pomoc se zlepšuje. Hodně lidí se ale v krizových situacích stále až příliš bojí zasáhnout a druhému pomoci.“

„Dnešní školení bylo perfektní, hodně jsem se toho dozvěděl, ačkoliv jsme se tématu už dotkli i ve výuce. Zaujalo mne například, že při resuscitaci dnes už záchranáři používají jiné poměry stlačování hrudníku a vdechu, než doporučuje starší odborná literatura,“ prozradil Lukáš Beděra z prvního ročníku oboru zdravotnický asistent.

AGEL Střední zdravotnická škola sídlí v Ostravě – Koblově a byla slavnostně otevřena v září tohoto roku, kdy odstartovala výuku se třemi třídami prezenčních a jednou třídou dálkových studentů. Škola nabízí tři studijní obory – zdravotnický asistent – praktická sestra, laboratorní asistent a zdravotnické lyceum. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: