Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Vítkovická nemocnice zve veřejnost na Den urologické prevence

20.11.2017

Karcinom prostaty je nejčastějším zhoubným nádorovým onemocněním mužů v Česku, karcinom močového měchýře je devátým nejčastějším nádorovým onemocněním ve světě. Počty nemocných přitom nadále rostou. Aktuálně ročně onemocní karcinomem močového měchýře jen v České republice 1600 mužů a 600 žen, karcinomem prostaty pak dokonce 9000 mužů. Řada případů přitom končí fatálně, pokud nejsou obtíže zaznamenány včas. Důležitá jsou proto především preventivní vyšetření, která mohou zájemci z Ostravy a okolí absolvovat zdarma 23. listopadu ve Vítkovické nemocnici, která je členem skupiny AGEL.

Vítkovická nemocnice spolu s Nadačním fondem Pavla Novotného nabídne zájemcům v rámci preventivní a osvětové akce Den urologické prevence sérii bezplatných vyšetření i možnost konzultací s odborníky. „Zájemcům z řad široké veřejnosti nabídneme bezplatná vyšetření močového měchýře i ledvin, mužům pak navíc i vyšetření prostaty či varlat. Přijít ale mohou i zájemci s jakýmikoliv dotazy, ať už ohledně vlastního zdravotního stavu, nebo stavu svých blízkých,“ vysvětluje MUDr. Miloslav Mazur, primář chirurgického oddělení Vítkovické nemocnice s tím, že při včasném záchytu nejen karcinomu, ale i jakýchkoliv jiných onemocnění, je vždy vyšší šance pro snazší a rychlejší léčbu.

Preventivní urologické vyšetření by měli pravidelně podstupovat především muži ve věku nad 50 let, případně již od 40 let pokud se v rodinné anamnéze objevila rakovina, a to bez ohledu na obtíže. Zejména rakovina prostaty v počátcích nemá výraznější projevy a mnohdy probíhá zcela bezpříznakově. Prohlídku u urologa by zároveň měl neprodleně podstoupit každý, kdo u sebe objeví krev v moči. Ta totiž může signalizovat rakovinu močového měchýře.

„Náchylnějšími ke vzniku karcinomu jsou lidé obézní nebo kuřáci, pravdou ale je, že se v praxi setkáváme i s pacienty, kteří vedou zdravý životní styl, a přesto se u nich karcinom vyskytl. Jedním z důvodů je špatné životní prostředí, které jako jednotlivci jen těžko ovlivníme. Prevenci by proto měl dodržovat opravdu každý,“ uzavírá MUDr. Miloslav Mazur.

Bezplatné vyšetření ve Vítkovické nemocnici mohou zájemci podstoupit na Dni urologické prevence 23. listopadu mezi 8. a 14. hodinou, a to v urologické ambulanci v budově E. Vstup na akci, kterou pořádá Nadační fond Pavla Novotného ve spolupráci s Vítkovickou nemocnicí, je pro zájemce zdarma.

 

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: