Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

První dny života zpříjemňují novorozencům Vítkovické nemocnice háčkované chobotničky

28.12.2017

Na první pohled obyčejná hračka, ve skutečnosti velký pomocník v oblasti léčby a zlepšování fyzického i psychického stavu. O čem je řeč? O háčkovaných chobotničkách, které podle zjištění zdravotníků pozitivně ovlivňují zdravotní stav zejména nedonošených dětí. Právě chobotničky s chapadly totiž čerstvě narozeným dětem svým tvarem připomínají matčinu dělohu, což je uklidňuje a zlepšuje jejich prospívání. Pozitivní vliv těchto hraček nyní potvrzují i zdravotníci Vítkovické nemocnice v Ostravě, kteří chobotničky předčasně narozeným dětem chobotničky také poskytují.

„Filosofie vkládání chobotniček do postýlek a inkubátorů nedonošených dětí přišla z Dánska, kde vědci zjistili, že předčasně narozené děti objímající chobotnice mají pravidelný tep, lépe dýchají a mají vyšší hladinu kyslíku v krvi. Hebkost hračky totiž dětem pravděpodobně připomíná hebkost dělohy a chapadla zase pupeční šňůru. Miminko se tak cítí bezpečněji, jako by bylo ve známém prostředí,“ vysvětluje Bc. Bohumila Lokajová, Dis., vrchní sestra dětského oddělení Vítkovické nemocnice s tím, že pozitivní vliv chobotniček pozorují zaměstnanci jak u novorozenců zcela zdravých, tak především u nedonošených.

Chobotničky na novorozeneckém oddělení Vítkovické nemocnice aktuálně slouží jak během hospitalizace, tak i později po příchodu domů všem dětem, které se narodily předčasně. Doposud přitom získávalo oddělení chobotničky nepravidelně od dobrovolníků, nově ale startuje spolupráci se spolkem Počteníčko, který usiluje o aktivní zapojování seniorů do veřejného života s cílem dodat jim pocit potřebnosti i volnočasové vyžití. V nejbližších měsících by tak měly nové chobotničky pro oddělení uháčkovat šikovné babičky z domovů pro seniory či domů s pečovatelskou službou.

Pomocnou ruku ale může podat i kdokoliv jiný. S ohledem na vysokou poptávku po hračkách nemocnice uvítá nejen šikovné ruce, ale i materiál. „Velmi oceníme dary v podobě bavlny, která by mohla posloužit na výrobu chobotniček pro naše novorozence,“ říká Bohumila Lokajová s tím, že materiál mohou zájemci nosit přímo na novorozenecké oddělení Vítkovické nemocnice každý všední den mezi 8. a 16. hodinou.

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: