Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Pomocí bariatrických operací léčí ve Vítkovické nemocnici nejen obezitu, ale i cukrovku

24.1.2018

Diabetes mellitus neboli cukrovka je v dnešní době jedním z nejzávažnějších civilizačních onemocnění a počet diabetiků v populaci navíc dále neúměrně narůstá. Ruku v ruce s diabetem jde přitom i obezita, která trápí osmdesát procent cukrovkářů. Podle nejnovějších poznatků ale naštěstí může obě tyto choroby pomoci řešit jediný zákrok, a to bariatrická operace, která je vhodná pro mnohé z cukrovkářů. Ve Vítkovické nemocnici ji už absolvovalo několik set diabetiků s cukrovkou II.typu a u drtivé většiny došlo ke zlepšení či dokonce až vymizení cukrovky.

„V posledních pěti až deseti letech je v bariatrické chirurgii tendence nezabývat se pouze redukcí hmotnosti, ale i léčbou dalších přidružených obtíží. Zjistilo se, že bariatrické operace mohou v těle nastolit určité hormonální změny, které vedou mimo jiné ke zlepšení citlivosti organismu na inzulin. Proto dnes doporučujeme chirurgickou léčbu i pacientům s cukrovkou, a to už při BMI nad 30,“ vysvětluje MUDr. Pavol Holéczy, CSc., vedoucí lékař pro obezitologii Vítkovické nemocnice.

Bariatrických operací přitom existuje několik typů, kdy u jedné skupiny dochází ke změně uspořádání trávicí trubice a u druhé jen ke zmenšení žaludku. „V případě operací se změnou uspořádání trávicího traktu nejběžněji napojujeme tenké střevo přímo na žaludek, čímž vyřazujeme z činnosti dvanáctník. V takovémto případě se pak v těle velmi rychle mění citlivost na inzulin. Naopak u operací, kdy dochází například jen ke zmenšení žaludku, dochází k hormonálním změnám výrazně pomaleji. V obou případech ale dochází jednoznačně ke zlepšení nemoci,“ dodává MUDr. Holéczy s tím, že chirurgickou léčbu diabetiků provádějí zdravotníci ve Vítkovické nemocnici již dvanáctým rokem a ročně odoperují okolo 130 pacientů.

U některých pacientů Vítkovické nemocnice je chirurgická léčba cukrovky II.typu natolik úspěšná, že se již obejdou bez léků, u jiných je alespoň možné snížit jejich dávku. Nejlepších výsledků přitom dosahují pacienti, kteří přicházejí k operaci do pěti let po onemocnění cukrovkou. Věkově přitom není možnost operace výrazněji omezena. Ve Vítkovické nemocnici ji podstoupila dokonce i třináctiletá dívka a běžně operují i pacienty po pětašedesátce.

Kromě typu cukrovky a hodnoty BMI jsou pak rozhodujícím faktorem pro vhodnost operace také zdravotní stav pacienta a jeho snaha o změnu životního stylu. Chirurgický zákrok totiž rozhodně není samospásným řešením, které lékaři provedou každému.  „Podmínkou provedení operace je vždy dlouhodobá snaha pacienta o snížení hmotnosti a zlepšení zdravotního stavu, snaha o pohyb a zdravou stravu. Tuto snahu je pak potřeba rozvíjet i po operaci. Rozhodně nelze čekat, že pacientovi provedeme operaci, on bude žít jako dříve a bude se zázračně uzdravovat,“ uzavírá MUDr. Pavol Holéczy.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: