Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

100 let republiky, 165 let Vítkovické nemocnice!

26.10.2018

Naše republika letos napříč kraji slaví významné jubileum 100. výročí svého vzniku. Oproti Vítkovické nemocnici v Ostravě je však i naše republika stále ještě mladá. Ode dne, kdy tehdejší majitel Vítkovických železáren baron Rothschild inicioval výstavbu nové závodní nemocnice ve Vítkovicích, totiž letos uplyne už 165 let.

Vítkovická nemocnice byla v rámci celého Rakousko-Uherska první závodní nemocnicí vůbec. Péči zde zajišťovala v počátcích jen hrstka lékařů, kteří však měli na svou dobu k dispozici velmi moderní vybavení. V roce 1878 se do čela nemocnice dostal na neuvěřitelných 41 let vysokoškolsky vzdělaný lékař z Vídně MUDr. Maximilián Munk, který se zasadil o značné prostorové i oborové rozšíření nemocnice.

V období první republiky vzrostl počet lůžek v nemocnici na 486 a zdravotnické zařízení také získalo výborné renomé díky vysoké odborné úrovni léčebné i ošetřovatelské péče. Na mezinárodní výstavě ve Štrasburku v roce 1923 pak také nemocnice obdržela za tuto kvalitu péče zlatou medaili.

Po druhé světové válce byly v nemocnici vybudovány nové pavilony, mezi kterými nechybělo urologické, interní či gynekologicko-porodnické oddělení, které je i dnes chloubou nemocnice. V současnosti je porodnice Vítkovické nemocnice největší soukromou porodnicí v Česku a každoročně zde přijde na svět více než 1500 dětí.

Od roku 2005 je majitelem nemocnice společnost AGEL, která kontinuálně investuje do modernizace zdravotnické techniky i zázemí. V posledních letech například v areálu nemocnice vznikla nová lékárna, firemní mateřská školka, byla realizována rekonstrukce interního pavilonu, porodnice, dětského oddělení, oddělení chirurgie a nového endoskopického pracoviště. Dále vzniklo nové RDG pracoviště a především nové centrální operační sály, včetně velkého dospavacího pokoje s deseti lůžky. V roce 2010 získala nemocnice statut Iktového centra, přičemž toto Iktové centrum bylo také významně modernizováno.

Dnes zaměstnává nemocnice 170 lékařů a 600 nelékařských zdravotnických pracovníků, kteří poskytují lůžkovou i ambulantní péči nejen obyvatelům Ostravy, ale i pacientům z celého regionu. Řada oddělení má pak i nadregionální působnost - především Centrum vaskulárních intervencí, Centrum péče o zažívací trakt, Bariatrické centrum, Centrum péče o matku a dítě s největší soukromou porodnicí v republice, a také radiologické oddělení. Nemocnice disponuje 12 lůžkovými odděleními a 25 ambulancemi, které jsou vybaveny moderní léčebně ‑ diagnostickou technikou i zkušenými týmy zdravotnických pracovníků.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: