Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice radí, jak si užít prázdniny s dětmi bez zdravotních potíží a úrazů

1.7.2019

Léto, a zvláště letní prázdniny, bývají pro děti nejoblíbenější částí celého roku. Jezdí se na dovolené, tábory, k vodě, prarodičům a celkově panuje volnější režim plný nejrůznějšího programu. Právě dětem v letním období hrozí nejvíce zranění a zdravotních problémů, přičemž Česká republika patří k zemím s nejvyšším počtem dětských úrazů během prázdnin. Na co si dát pozor a čemu se vyhnout radí primář dětského oddělení MUDr. Jan Boženský.

Pozor na sluníčko

Velkým rizikem nejen pro děti je možnost přehřátí organismu při dlouhodobém pobytu na slunci. Přehřátí vyvolává bolesti hlavy, zvracení a často pak u menších dětí končí pobytem v nemocnici s nutností infuzní terapie. Kojenci a batolata by se neměly vystavovat přímému slunečnímu záření vůbec, a i když jsou ve stínu, měly by být natřeny dětským krémem s co nejvyšším UV filtrem, protože sluníčko opaluje i ve stínu.

„Děti by se obecně měly vyhnout pobytu na slunci mezi 12 – 15 hodinou, kdy je sluneční aktivita nejvyšší. Naprostou samozřejmostí by mělo být také používání vhodných dětských opalovacích krémů a slunečních brýlí,“ říká primář dětského oddělení MUDr. Jan Boženský. Používání opalovacích krémů je vhodné také pro rodiče. Riziko vzniku nádorů kůže se totiž zvyšuje v přímé úměře k délce nechráněného pobytu na slunci.

S pobytem na slunci často souvisí i riziko dehydratace. „Kamkoli se přes léto s dětmi vypravíte, mějte vždy dostatek tekutin, neboť malé děti jsou náchylné k dehydrataci,“ doplňuje primář.

Dovolená v zahraničí

V posledních letech stále přibývá rodičů, kteří s dítětem vyrážejí za dobrodružstvím už od jeho prvních měsíců. Není to určitě na škodu, i když s dítětem mladším tří měsíců se cestování nedoporučuje vůbec. Pokud se rozhodnete s rodinou vyrazit za hranice, určitě nezapomeňte na pravidelné pauzy, neboť dlouhá cesta autem v horku může být pro menší děti velmi zatěžující.

„Na nevolnost během cesty zabírají některé léky. Musí se užít před cestou alespoň půl hodiny,“ uvádí primář Boženský. Pro prevenci mezi nevolností během cesty pomůže i lehké a netěsné oblečení, již zmíněné přestávky a nepřecpaný žaludek.

Při pobytu u moře jsou časté případy také alergické reakce na kousnutí hmyzem, píchnutí např. mořským ježkem či popálení medúzou. Riziko opalování je zde výrazně vyšší, naprosto nutné je používání ochranných krémů s vysokým faktorem.

Pobyt u vody

Velkým rizikem jsou úrazy způsobené skokem do vody a následným zraněním nebo přecenění sil při plavání a s tím spojené tonutí či utonutí. „Problém může být i koupání v místech, která jsou špinavá či zasažená sinicemi. Zde hrozí akutní nebezpečí alergických reakcí, ale také následných závažných infekčních nemocí,“ říká primář.

Pokud jste u vody s větším batoletem, které se koupe v plavkách, vždy mu je pak sundejte a nechte uschnout, protože mokré plavky jsou startem pro zánět močových cest.

Nástrahy číhají všude

Chirurgickou ambulanci Vítkovické nemocnice, která je členem skupiny AGEL, v letních měsících pravidelně zaplňují malí pacienti. Děti si o prázdninách přivodí úraz nejčastěji při jízdě na kole, kolečkových bruslích či skateboardech. Velká většina úrazů je způsobena důsledkem nepozornosti a nešťastných náhod, což lze těžko ovlivnit. Na druhé straně je možné spoustě úrazů předejít správnou prevencí. Ochranné přilby a chrániče jsou základ. „Ačkoliv bývá hojení u dětí rychlejší, ne vždy se následky dají napravit,“ varuje MUDr. Boženský.

Provoz ambulancí ve Vítkovické nemocnici je během letních měsíců nepřerušen, z části jsou omezeny pouze ambulance odborné. Aktuální informace získáte vždy na telefonních číslech ambulancí nebo na webových stránkách nemocnice. V případě nutnosti ošetření i mimo provozní dobu ambulancí můžete využít příjmové interní ambulance v budově G, která funguje nepřetržitě.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: