Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Naučné pohádky z úst primáře Vítkovické nemocnice si vyslechli žáci Základní školy v Libhošti

3.10.2019

Pravidelné předčítání dětem má podle odborníků obrovský význam, a to jak pro malé posluchače, tak i pro čtenáře. V rámci projektu Celé Česko čte dětem, proto již několik let předčítají umělci, senioři, celebrity i sportovci dětem při různých příležitostech. Nový rozměr ale projektu dodal primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice v Ostravě MUDr. Jan Boženský, který vyrazil za dětmi s pohádkami prospěšnými zdraví do Základní školy v Libhošti na Novojičínsku.

„Čtení je skvělou příležitostí nejen pro rozvoj představivosti, rozvíjení slovní zásoby a kreativity, ale také rozšiřování znalostí. Rozhodli jsme se proto poupravit známé pohádky a přizpůsobit je potřebám dnešní doby. Namísto známé pohádky Princezna na hrášku si tak ode mne děti dnes poslechly upravenou verzi,“ prozrazuje primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice v Ostravě MUDr. Jan Boženský s tím, že v pohádkách, které vytvořil společně s kolegyní nutriční terapeutkou Mgr. Jitkou Knápkovou, se zaměřuje zejména na problematiku dětské obezity, která trápí stále více dětí a mladistvých.

Posluchači osvětových pohádek se stala první a druhá třída Základní školy v Libhošti. Žáci četbě naslouchali s opravdovým zaujetím.  „Při čtení rodičů dětem se vytváří pevné pouto sounáležitosti a rozvíjí se v dítěti pocit bezpečí a jistoty. Kampaň čtení dětem oslovuje rodiče a další dospělé z nejbližšího okolí dítěte. MUDr. Jan Boženský svou pohádkou zaměřenou na zdravý životní styl žáky zaujal a také přirozenou a nenásilnou formou seznámil se zdravými potravinami a nápoji. Děti poslouchaly se zatajeným dechem a po pohádce s panem primářem živě diskutovaly,” uvádí ředitelka školy a současně regionální koordinátorka organizace Celé Česko čte dětem, Mgr. Jana Kadlčíková.

„Byť dnešní době vládnou moderní technologie, děti čtení stále milují, a zejména ty školní možná dokonce ještě více, než dříve. Lidský hlas i fyzická přítomnost totiž dodává pocit bezpečí a blízkosti, která může dětem v dnešní elektronické době chybět,“ vysvětluje primář MUDr. Jan Boženský s tím, že v případě jeho pohádek se navíc děti mohly dozvědět důležité informace ohledně zdravé stravy, prospěšnosti pohybu či rizik nadváhy a obezity. Čtení proběhlo pod záštitou kampaně Celé Česko čte dětem.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: