Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Také neúspěšným dietářům pomáhají nutriční terapeuti z Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice

27.2.2023

Neúspěšní dietáři, kteří si dali novoroční předsevzetí a jsou již téměř dva měsíce bez výsledků, se teď ve velkém ozývají odborníkům. Zhruba polovina klientů nutriční poradny v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice podstupuje konzervativní redukci hmotnosti.

Pod slovy konzervativní redukce se skrývá redukce hmotnosti změnou stravovacího režimu, nedílnou součástí je vlastní píle a odhodlanost jít si za svým cílem. „Nejdůležitější u každé redukce je vlastní motivace. Pokud motivace chybí, redukce pak snadněji selhává. U nás klienti naleznou nejen pomoc, ale i oporu,“ vysvětluje Jana Malchárková, vedoucí klinický nutriční terapeut a dodává, že ti kteří opravdu chtějí, ke svým cílům vždy dojdou.

Věková škála klientů nutriční poradny se pohybuje od dětí školního věku až po seniory. Ke konzervativní redukci hmotnosti jsou do poradny poslání pacienti s žádankou od jejich ošetřujícího lékaře. „Lékařem může být praktik, ale i odborný lékař. Například ortoped, kdy je úbytek důležitý pro plánovanou operaci kloubů, internista z důvodu nemocného srdce, vysokého krevního tlaku, endokrinolog z důvodu hypofunkce štítné žlázy, revmatolog pro bolest kloubů, diabetolog pro edukaci diety a snížení hmotnosti, gastroenterolog pro zažívací potíže, alergii nebo intoleranci,“ popisuje Jana Malchárková.

V nutriční poradně Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice však není výjimkou, kdy pacienti přicházejí i bez lékařské žádanky, protože dospěli k rozhodnutí, že chtějí udělat něco sami pro sebe. Zjistili, že jejich hmotnost je nějakým způsobem v běžném životě již omezuje, limituje. „Náš tým nutričních specialistů je tady pro všechny, ať už pro samoplátce nebo pro pacienty s žádankou, kterým péči hradí zdravotní pojišťovna bez ohledu na jejich hmotnost.

Zájem o naše služby je v poslední době ohromný a nás těší, že lidé mají chuť na sobě pracovat. Jen v druhé polovině loňského roku jsme evidovali přes 600 pacientů, kteří podstoupili konzervativní redukci. Nutno dodat, že je to téměř polovina všech našich klientů,“ uvádí Jana Malchárková.

Krásný příklad, jak konzervativní redukce hmotnost funguje ve spojení s motivací a pílí, lze uvést na 57leté pacientce z Ostravy. „Při vstupní kontrole vážila naše pacientka 134,5 kg a trápila ji řada zdravotních problémů, v její každodenní rutině chyběl pohyb a správně nastavené stravování. Pacientka chtěla ve spolupráci s námi zhubnout na hranici 90 kg. Což se ji také podařilo. Během tří let se dostala na váhu 83,5 kilogramů. Svůj život dokázala obohatit nejen o plavání a tanec, ale také se naučila dodržovat pravidelnou a zdravou stravu. Už během prvních měsíců byla pacientka na sebe hrdá a spolupráci s námi ukončovala jako spokojená a sebevědomá žena,“ popisuje Jana Malchárková.

Veškeré informace o službách nutriční poradny lze dohledat na stránkách: https://nemocniceostravavitkovice.agel.cz/pracoviste/ambulance/nutricni-poradna.html

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: