Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Nový přístroj v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice

6.9.2023

Kosmická technologie proti onemocněním nohou a cév, i proti celulitidě. V Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice jako první v Ostravě léčí podtlakovou terapií.

Centrum léčebné rehabilitace v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice je akreditovaným pracovištěm v oboru rehabilitační a fyzikální medicína a v oboru aplikovaná fyzioterapie. Nedávno prošlo komplexní rekonstrukcí za více než 43 milionů korun a neustále investuje do nového vybavení. Novinkou je nyní přístroj VACUMED, jehož samotný princip léčby vychází z kosmické medicíny. 

Tento unikát představuje nejmodernější technologii v boji proti onemocnění nohou a cév. Podtlakové zařízení pro dolní části těla, které bylo podmětem k následnému využití i pro širokou veřejnost, je velmi důležité pro každého kosmonauta. Ten si při pilotovaném letu v beztížném stavu musí zachovat arteriální zásobování dolních končetin. Samotná terapie pacientů spočívá v rytmickém střídání podtlaku a normální tlaku v oblasti  dolních končetin a pánve. Díky působení proměnlivého tlaku dochází k roztahování a smršťování cév, který tak výborně stimuluje oběhový systém a prokrvuje dolní končetiny.

„Léčba VACUMEDem je doporučena pacientům s lymfedémy, pooperačními a posttraumatickými stavy, varixy, chronickými ranami, syndromem diabetické nohy či jinými ulceracemi a nekrózami. Ženám pomáhá v léčbě sterility, u mužů pak prokrvuje oblast malé pánve a terapie je tak vhodná při erektilních dysfunkcích. Využití přístroje se hodí také v rámci sportovní medicíny jak profesionálním, tak rekreačním sportovcům. Urychluje regeneraci přetížených svalů či zhojení šlachových a svalových mikrotraumat,“ uvádí primářka rehabilitačního oddělení MUDr. Jana Štveráková.
Tento sofistikovaný vynález válcovitého tvaru s elektricky nastavitelnou opěrkou je snadno ovladatelný pomocí dálkového ovládání. Vyškolený personál tak lehce nastaví pro pacienta optimální pohodlí. Samotnou terapii tělo velmi dobře snáší a přináší velmi brzké výsledky.

Tuto bezbolestnou a efektivní proceduru mohou pacienti využívat na ambulantní rehabilitaci a jedno ošetření trvá cca. 30 minut. V indikovaných případech je léčba hrazena ze zdravotního pojištění. Pro trvalejší efekt je doporučeno pacientům absolvovat více aplikací. 

„VACUMED je rovněž využíván i v oblasti estetické medicíny. Máme tak dobrou zprávu zejména pro ženy. Poradí si s celulitidou i lipedémem, kdy efekt může být viditelný již po několika aplikacích,“ dodává MUDr. Štveráková. Na pořízení přístroje je oddělení, potažmo nemocnice, náležitě hrdé, neboť může nabídnout tuto jedinečnou rehabilitační službu jako první zdravotnické zařízení v Ostravě.

Centrum léčebné rehabilitace poskytuje komplexní rehabilitační péči ambulantní i lůžkovou, zajišťuje také péči o hospitalizované pacienty na ostatních odděleních nemocnice. Nabízí i moderní zázemí s wellness centrem, posilovnou či novými tělocvičnami. V současné době zde pečují měsíčně o více než 6000 pacientů z Ostravy i okolí.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: