Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Na léčbu pomocí léků nově dohlížejí v nemocnicích AGELu v Ostravě i Novém Jičíně klinické farmaceutky

2.5.2022

Individuální nastavení vhodné kombinace léčiv, optimalizaci a racionalizaci lékového režimu i edukaci k pochopení významu jednotlivých léků bude nově nabízet svým pacientům Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice i Nemocnice AGEL Nový Jičín. Obě nemocnice nově zřídily oddělení klinické farmacie a prostřednictvím atestovaných klinických farmaceutů se budou zaměřovat právě na optimální léčbu pomocí léčiv

Práce klinického farmaceuta v nemocničním prostředí zahrnuje systematickou činnost na lůžkových odděleních, kde hodnotí medikaci pacientů, a také konziliární činnost, kdy odpovídá na dotazy zdravotníků ohledně léčiv. Cílem je přitom nastavení bezpečné a maximálně účelné léčby odpovídající nejmodernějším poznatkům.

„Pacientům pomáháme nastavit optimalizovaný a racionalizovaný lékový režim a také s nimi probíráme celou jejich skladbu léčiv tak, aby pochopili, k čemu jednotlivé léky slouží, proč jsou pro ně důležité, a proč je důležité užívat je stanoveným způsobem. Při nastavování lékového režimu přitom posuzujeme veškerou medikaci pacienta,“ říká Mgr. Karolína Russ, klinická farmaceutka Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

Přínos klinického farmaceuta byl ověřen v řadě západních zemí, kde je tento odborník již neodmyslitelnou součástí multioborového týmu. Svojí činností přispívá k bezpečné a účelné farmakoterapii, kdy může například snížit riziko výskytu nežádoucích účinků léčiv, nebo dokonce zcela zabránit jejich vzniku.

Klinický farmaceut přitom představuje poradní hlas lékaře i sester a jeho zájmem je usnadnit jejich práci. „Můžeme například upozornit ošetřujícího lékaře na potenciálně zbytnou medikaci, vypíchnout významné interakce mezi léčivy, nebo zkonzultovat chybějící léčivo v medikaci. Umožňujeme lékaři, specialistovi v daném oboru, vhled do ostatních lékových problémů, se kterými se při své dané odbornosti běžně nesetkává, případně navrhujeme jejich řešení,“ popisuje Mgr. Tereza Vaňková, klinická farmaceutka Nemocnice AGEL Nový Jičín, s tím, že klinický farmaceut se v nemocnici rovněž podílí na tvorbě různých doporučení a směrnic, které se týkají léčiv, čímž zefektivňuje a zjednodušuje práci ostatních zdravotnických pracovníků.

V nemocnicích AGELu v Ostravě a Novém Jičíně budou služby klinických farmaceutů aktuálně využívány zejména při léčbě hospitalizovaných pacientů interních oddělení a oddělení následné péče, konziliární činnost pak bude k dispozici všem oddělením nemocnice. Službu zároveň budou moci v dohledné době využít i zájemci z řad ambulantních pacientů

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: