Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 595 633 111
+420 595 633 666

O nemocnici

Klinický výzkum a screening odhalí rakovinu plic včas. V Česku ročně onemocní přes 7 tisíc osob

2.4.2024

V Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice je ročně diagnostikováno kolem 80 až 100 nových případů rakoviny plic. Plicní oddělení se proto aktivně podílí na výzkumu a klinických studiích zaměřených na léčbu této nemoci a zapojilo pacienty do nejnovějšího programu na vyhledávání časných stádií plicní rakoviny kromě standardního nízkodávkového CT i některými laboratorními metodami. Cílem výzkumu je zlepšit prognózu a kvalitu života pacientů.

Plicní oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice úzce spolupracuje s odbornými centry
v zahraničí, ale i českými v Praze, Brně a také dalšími specialisty. Pacient, který je shledán jako vhodný kandidát k zapojení do výzkumu a s navrhovanou léčbou souhlasí, je následně léčen inovativními léčebnými postupy jako jsou imunoterapie, biologická léčba, kombinační postupy s chemoterapií, radioterapií a podobně. Možnosti léčby onkologických onemocnění se neustále vyvíjí.

Naše plicní oddělení je součástí výzkumných a vývojových projektů, které využívají nové přístupy k léčbě plicní rakoviny a metody pro včasnou detekci tohoto onemocnění. Chceme poskytovat nejlepší možnou péči našim pacientům,“ uvedl primář oddělení MUDr. Jaromír Roubec Ph.D. s tím, že cílem výzkumu je další pokrok ve vývoji léčebných postupů
a diagnostických metod pro léčbu nemoci, která je jedním z nejčastějších onkologických onemocnění. V České republice ročně přibývá přes 7 000 nových případů.

„Spolupráce s odbornými centry je klíčová pro sdílení znalostí, zkušeností a technologií v oblasti léčby plicní rakoviny. Tímto způsobem se snažíme dosáhnout nejlepších výsledků pro naše pacienty. Přípravky, které mají pacienti možnost vyzkoušet během zapojení do výzkumu, které jsou shledány ve výzkumu perspektivními, jsou teprve cca do pěti až sedmi let obvykle uvedeny na trh. Dáváme jim tedy šanci na to, aby podstoupili léčbu těmito postupy o mnoho let dříve a měli o to větší šanci na uzdravení,“ vysvětlil primář. Neopomněl zdůraznit, jak je proto důležitý screening tohoto onemocnění zejména u kuřáků.

Plicní oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice jako součást Komplexního onkologického centra Nemocnice AGEL Nový Jičín si klade za cíl nadále rozšiřovat své výzkumné aktivity nad rámec běžného chodu oddělení a posilovat spolupráci s odbornými centry v rámci České republiky s ohledem na zlepšení léčby nejen plicní rakoviny, ale všech dalších plicních onemocnění.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: